Апеляційний суд в РФ залишив в силі вирок активістам “Кримської солідарності”

Апеляційний військовий суд у місті Власиха (РФ) залишим чинним вирок п’ятьом кримським татарам другої Сімферопольської групи, засудженим у “справі Хізб ут-Тахрір”.

Про це повідомляє “Кримська солідарність”.

За даними кримськотатарських правозахисників, Енвер Аметов, Осман Аріфмеметов, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв та Яшар Муєдінов будуть етаповані спочатку у в’язниці, а потім у колонії суворого режиму на території РФ.

Юристка Ліля Гемеджи повідомила, що протягом як суду першої інстанції, так і в апеляційному суді, сторона захисту намагалася довести необґрунтованість висунутого активістам обвинувачення.

Свідки у справі, які виступали під псевдонімами, насправді не були знайомі з підсудними, а фонографічні та лінгворелігієзнавчі експертизи були “неспроможними”, підкреслила Гемеджи.

Аріфмеметов у своїй промові відкинув аргументи сторони обвинувачення. Він заявив, що, попри грубі порушення у доказовій базі, суд виявив упереджене ставлення до всіх учасників цієї кримінальної справи.

“Які не процесуальні відносини пов’язують суддів та слідчих ФСБ, що перші приймають [будь-яку інформацію] від останніх лише на чесному слові? <…> Нас звинувачують у думці злочину в контексті спільної боротьби з інакодумством у Росії. А судова система перетворилася на інструмент знищення альтернативних думок, думок, відмінних від [позиції російської] влади”, — заявив Аріфмеметов.

Яшар Муєдінов закликав припинити репресії у Криму.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року в окупованому Криму у мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя одночасно пройшли наймасовіші обшуки й затримання кримських татар.

25 кримськотатарських громадських активістів — Руслан Сулейманов, Алім Карімов, Рустем Шейхалієв, Меджит Абдурахманов, Яшар Муєдінов, Білял Аділов, Джеміль Гафаров, Різа Ізетов, Ізет Абдуллаєв, Асан Яніков, Шабан Умеров, Тофік Абдухта лов, Яким Бекіров, Фарход Базаров, Сервет Газієв, Сейран Муртаза, Ерфан Османов, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Ескендер Сулейманов, Енвер Аметов, Владлен Абдулкадиров і Раїм Айвазов — звинуватили в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Троріст», чинною без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Джеміль Гафаров – помер 10 лютого 2023 року в СІЗО-3 Новочеркаська УФСІН Росії по Ростовській області. Розтин показав, що смерть настала від гострої серцево-судинної недостатності, до якої призвела атеросклеротична хвороба серця. Політвязень помер через кілька днів етапу до Новочеркаська.