В Криму поліція знову обшукала домашній музей Ільвера Аметова

22 лютого 2024 року в тимчасово окупованному Криму співробітники поліції та люди в цивільній формі обшукали домашній музей зброї голови Судакського регіонального Меджлісу Ільвера Аметова.

Про це він повідомив громадському об’єднанню “Кримська солідарність”.

Ільвер Аметов колекціонує старовинні експонати зброї понад двадцять років. Увечері минулого четверга йому зателефонували і попросили під’їхати до будинку, де знаходиться домашній музей.

На місці на нього чекали поліцейські та люди у цивільному. Вони показали папери про те, що будуть проводити обстеження. Як заявили силовики, вони шукали “незаконні предмети”. Обшук тривав близько п’яти годин, після чого вони забрали кілька предметів із заліза на експертизу.

«У мене тут є «лимонки» [ручна граната протипіхотна], патрони, але вони всі порожні. Я їх давно спустошив», — розповів Ільвер Аметов.

Сам Аметов вважає, що його переслідують за громадську діяльність та за статус голови регіонального Меджлісу*.

«Я ні від чого відмовлятися не буду. Народ мене обрав. Якщо народ скаже, що я не потрібний, я того ж дня піду», – прокоментував Ільвер Аметов.

Це не перший обшук у Аметова. У травні 2017 року силовики прийшли до нього додому через підозру у підриві електроопор у Херсоні. У вересні 2019 року, також під час обшуку особистого музею, силовики вилучили старовинні рушниці та посвідчення члена Меджлісу* кримськотатарського народу.

У серпні 2020 року судакський міський суд визнав Ільвера Аметова винним у незаконному зберіганні зброї. Його засудили до 8 місяців обмеження волі. У лютому 2022 року Верховний суд Криму скасував рішення Судакського міського суду та надіслав справу на новий розгляд.