За державну зраду в Україні вироки отримали 9 “суддів” з Криму

За публічного обвинувачення прокуратури АРК та м.Севастополя заочні вироки отримали ще дев’ятеро «суддів» з тимчасово окупованого Криму. За інформацією Центру журналістських розслідувань, визнані винними у державній зраді та отримали від 12 до 15 років позбавлення волі Белоусов Едуард Феліксович, Кротова Людмила Володимирівна, Уржумова Наталія Валеріївна, Андрейченко Альона Анатоліївна, Бриндя Марина Анатоліївна, Плієва Наталія Гурамівна, Орлова Світлана Василівна, Кучеренко Наталія Володимирівна та Осоченко Інеса Костянтинівна.

Про це повідомляє  персслужба прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя.

“Прокурори довели, що після окупації півострова «судді» зрадили присязі на вірність народу України та перейшли працювати до окупаційних судів.Своїми діями та рішеннями вони сприяли становленню та зміцненню окупаційної судової влади на півострові, а також надавали допомогу представникам іноземної держави у проведенні підривної діяльності проти України”, – повідомили в прокуратурі.

Один з засуджених – колишній “суддя” окупаційного “Верховного суду” Криму Едуард Белоусов арештовував та оголошував незаконні вироки кримчанамю Зокрема був головуючим у колегії, яка ухвалила остаточне рішення у «справі Веджіє Кашка». «Суд» залишив чинним вирок засудженим кримським татарам і відмовив у задоволенні клопотань захисту.

Крім того, Едуард Белоусов залишив без задоволення апеляційну скаргу на вирок про шість років позбавлення волі прихильнику «Свідків Єгови» Сергію Філатову. У серпні 2019 року Белоусов разом з «суддею» Юрієм Латиніним продовжили запобіжний захід затриманим кримським татарам Серверу Мустафаєву, Серверу Зекир’яєву, Марлену Асанову, Едему Смаилову та Мемету Белялову. У червні 2020 року Едуард Белоусов пішов у відставку з посади кримського «судді».

“Суддя” окупаційного “Євпаторійського міського суду республіки Крим” Людмила Кротова ухвалювала рішення про незаконну депортацію українців з території Криму.

Наталія Уржумова, “суддя” окупаційного “Залізничного районного суду Сімферополя” у 2015 році ухвалювала рішення про призначення виправних робіт учасникам проукраїнської акції в Сімферополі на честь дня народження Тараса Шевченка. Зокрема Вільдару Шукурджієву, який на акції 9 березня тримав державний прапор України з написом: «Крим – це Україна!», “суддя” призначила покарання у вигляді обов’язкових робіт тривалістю 40 годин.

“Суддя” “НИжньогірського районного суду” Криму Марина Бриндя оголошувала вироки кримчанам за відмову служити в армії РФ. А також призначила 25 тисяч рублів штрафу громадянському журналісту “Кримської солідарності” Айдеру Кадирову за нібито “не повідомлення про злочин”, зокрема, за даними “слідства”, він мав повідомити правоохоронні органи про листування з певним Уміджоном Дададжоновим, який начебто воює в терористичній організації “Ісламська держава”.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.