В окупованому Донецьку українського військовополоненого морпіха Максима Чернушенка “засудили” до 25 років

Незаконний “суд” в окупованому Донецьку оголосив “вирок” українському військовополоненому морпіху Максиму Чернушенку. Його “засуджено до 25 років позбавлення волі. 

Про це повідомляє слідчий комітет РФ.

Чернушено визнали винним у нібито “жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні заборонених методів війни, замах на вбивство двох осіб, скоєний організованою групою, за мотивами політичної та ідеологічної ненависті та ворожнечі”.

Судячи з повідомлення слідкому РФ, чоловік нібито обстріляв двох цивільних, коли перебував на заводі “Азовмаш” у березні 2022-го. Обидва “потерпілих” вижили.

“Чернушенко, перебуваючи на бойовій позиції, виявив двох неозброєних чоловіків, які не брали участі в збройному конфлікті, які переходили міст через річку Кальчик по вулиці Тополіній. Чернушенко припускаючи, що ці громадяни підтримують проведення СВО і можуть сприяти збройним силам ДНР і Росії, зробив у них не менше п’ятнадцяти прицільних пострілів з автомата. Двоє чоловіків залишилися живими, оскільки змогли залишити зону обстрілу та сховатись у безпечному місці”, – йдеться в повідомленні росіян.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter