Апеляційний суд в РФ залишив без змін вирок журналісту з Нової Каховки Сергію Цигіпі: 13 років колонії

Третій апеляційний суд в Росії розглянув скаргу адвоката на вирок журналісту і письменнику з Нової Каховки Сергію Цигіпі, якого в жовтні 2023 року було засуджено до 13 років позбавлення волі у колонії суворого режиму за нібито «шпигунство».

Засідання про розгляд апеляційної скарги відбулось 13 лютого у закритому режимі, скаргу розглядала суддя Олена Капоріна, пише видання ZMINA з посиланням на дружину журналіста Олену Цигіпу.

“Вчора був апеляційний суд, на якому судді вислухали аргументовану позицію сторони захисту. Сергій під час свого виступу наголосив, що росіяни, засуджуючи цивільних громадян України, порушують міжнародні закони, зокрема Женевські конвенції. Адвокат та мій чоловік ретельно підготувалися до апеляції. Вислухавши їх, колегія суддів, порадившись у дорадчій кімнаті, залишила вирок без змін: 13 років колонії суворого режиму. Це не судовий процес, а чорна діра. Вони все прекрасно розуміють… Як вони після цього спокійно ходять та сплять?“, – обурюється дружина.

Олена пригадала виставу “Народжені бути вільними” про письменників-шестидесятників, яких тоді переслідувала радянська влада. Жінка констатує, що в Росії нічого з того часу не змінилося.

“Попри перейменування КДБ на ФСБ, сама структура не зазнала якісних змін. Особи, які працюють у цій системі, продовжують знищувати інтелігентних та освічених людей. Вони ненавидять тих, хто не вписується в їхні рамки, вільно мислить, висловлюється й може бути лідером“, – вважає Цигіпа.

Нагадаємо:

  • 12 березня 2022 року в окупованій Новій Каховці на Херсонщині зник ветеран та громадський активіст Сергій Цигіпа. Цигіпа — ветеран АТО, журналіст, керівник ГО «Каховський плацдарм». Він займав тверду проукраїнську позицію. Виходив на мітинги проти російської окупації у Новій Каховці. Після його зникнення його рідні не знали, де він і що з ним. Пізніше з пропагандистського ролика на російському телебаченні вони дізналися, що Цигіпа живий і перебуває в полоні.
  • «Верховний суд» окупованого Криму 6 жовтня засудив Сергія Цигіпу до 13 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму.