В тимчасово окупованому Криму почастішали випадки звинувачень та арештів у справах про “шпигунство” – правозахисники

Окупаційні силовики на території тимчасово окупованого Криму почали частіше звинувачувати та затримувати громадян у справах про нібито “шпигунство” на користь України. 

Про це розповів заступник голови Кримської правозахисної групи Володимир Чекригін  “Суспільному”.

За його словами, збільшення кількості таких справ пов’язане зі збільшенням ударів Збройних сил України по території Криму.

“Звичайно, вони розшукують людей, які можуть передавати інформацію або тим чи іншим шляхом сприяли проведенню якихось операцій на території Криму. Звичайно, що у більшості випадків вони нікого знайти не можуть, але їм потрібно показувати якось ефективність своєї діяльності і тому по таких справах можуть брати випадкових людей, які ніяк з цими справами не повʼязані”, – розповів заступник голови КПГ.

Крім того, як пояснив правозахисник, на території півострова затримують та звинувачують не лише кримчан, а й людей, які приїхали з новоокупованих Росією територій України.

Також у підготовці “терактів” та “диверсій”  звинувачують громадян України на тимчасово окупованих в результаті повномасштабного вторгнення РФ територіях.

Також Чекригін зазначив, що росіяни заводять “абсолютно міфічні справи”, тому що окупаційні “суди” співпрацюють з ФСБ, так само як й адвокати, які тиснуть на обвинувачених.