В Україні судитимуть колишнього суддю Апеляційного суду АРК, який очолив незаконний “Верховний суд РК”

Прокуратура Автомної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишнього судді Апеялційного суду АРК, який у 2014 році напочатку окупації півострова Росією перейшов на бік ворога. За даними Бюро судової інформації, обвинувачений – Ігор Радіонов.

Про це повідомляє пресслужба прокуратури АРК.

“Встановлено, що обвинувачений у 2014 році прийняв пропозицію держави-агресора та обійняв посаду голови окупаційного «Верховного суду Республіки Крим». Представляючи інтереси ворога, обвинувачений сприяє зміцненню режиму держави-окупанта, а також проведенню підривної діяльності проти України на шкоду її суверенітету та територіальній цілісності”, – повідомили в прокуратурі.

Після окупації Криму Росією, Ігор Радіонов в листопаді 2014 року був призначений указом президента РФ Путіна “головою” незаконного “Верховного суду Республіки Крим”, його повноваження були подовжені у січні 2021 року.

Дії екссудді кваліфіковано як державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України). Санкція статті передбачає до 15 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.