Суд ЄС відмовився зняти санкції з російського олігарха Усманова та колишнього віце-прем’єра Шувалова

Найвища судова інстанція ЄС Європейський суд відхилив позов мільярдера Алішера Усманова, в якому він вимагав виключити його з санкційного списку.

Про це повідомляє Reuters.

Також суд ЄС відмовився зняти санкції з голови ВЕБ, колишнього віце-прем’єра російського уряду Ігоря Шувалова.

Санкції ЄС проти Усманова були запроваджені у березні 2022 року, незабаром після російського широкомасштабного вторгнення в Україну. Усманов має тісні з президентом РФ Володимиром Путіним та «активно підтримує дестабілізацію України». Бізнесмен заперечував ці твердження. Він наполягав на тому, що до списку його включили тільки через його великі статки, заперечував якісь особливі зв’язки з Путіним і свій вплив на політичні рішення, які приймає російська влада.

Тим часом 23 грудня 2023 року Президент Володимир Путін нагородив орденом “За заслуги перед Батьківщиною” IV ступеня.

В жовтні 2023 року на кількох об’єктах власності російського олігарха Алішера Усманова на півдні Баварії – знову пройшли обшуки. Вилучили кілька дорогих автівок. Усманова підозрюють у порушенні санкційного режиму: російський олігарх оплачував охорону свого майна вже після потрапляння до списку санкцій, якими були заблоковані його активи і рахунки. 

Раніше також повідомлялося, що через те, що Усманов заперечував у судах свою характеристику як «олігарха», у документах ЄС слово «олігарх» стосовно великих російських бізнесменів було замінено на «провідний бізнесмен».

Усманов є одним з найбагатших людей світу. Forbes його статки оцінювали в 14,4 мільярда доларів в 2022 році, після введення санкцій оцінка була 11,5 мільярда.

Нагадаємо,

  • У вересні 2023 року Європейський суд відмовився зняти санкції з голови ради директорів «Сєвєрсталі» Олексія Мордашова, статки родини якого оцінюються в $21 млрд. Суд не переконали докази мільярдера, що «Північгруп», що належить йому, продала частку в банку «Росія».
  • Суд Європейського союзу 6 вересня задовольнив позов російського бізнесмена Олександра Шульгіна та постановив  вилучити його ім’я з оновлених санкційних списків Євросоюзу, які будуть оприлюднені в вересні.
  • Російські банки “Тінькофф Банк” і “Альфа-банк” звернулися до суду та намагаються оскаржити запроваджені проти них санкцій Євросоюза. До суду з вимогою скасування обмежень звернувся також Аркадій Волож, співзасновник російського технологічного гіганта «Яндекс».
  • Раніше Суд ЄС відхилив позов наближеного до самопроголошеного президента Білорусі бізнесмена Александра Шакутіна, який домагався скасування запроваджених проти нього санкцій.