Суд ЄС відмовився зняти санкції з голови ради директорів російської «Сєвєрсталі», мільярдера Мордашова

Європейський суд відмовився зняти санкції з голови ради директорів «Сєвєрсталі» Олексія Мордашова, статки родини якого оцінюються в $21 млрд. Суд не переконали докази мільярдера, що «Північгруп», що належить йому, продала частку в банку «Росія».

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на рішення суду.

Суд не переконали докази мільярдера, що «Північгруп», що належить йому, продала частку в банку «Росія». Суд звернув увагу на те, що акції банку «ймовірно, були продані за ціною, набагато нижчою від їх реальної вартості»

Мордашов потрапив під персональні санкції ЄС 28 лютого 2022 року після початку військової спецоперації* в Україні. Минулого травня мільярдер оскаржив запровадження проти нього санкцій ЄС. У березні цього року Європейський суд попросив бізнесмена надати докази того, що компанія «Севергруп», що належить йому, у 2022 році продала 5,481% акцій у банку «Росія», «який вважається особистим банком високопоставлених російських чиновників».

Проте заявник надав відредаговані документи «Сівергруп», у яких не було ідентифіковано одержувача, йдеться у рішенні суду. У ньому також зазначено, що компанія продала свою частку в банку за 600 млн рублів (близько €5,8 млн), проте 1 березня 2014 капітал банку «Росія», за даними ТАРС, становив 45,2 млрд рублів (близько €908 млн), доходи перевищували 125 млрд рублів (близько €2,5 млрд). Таким чином акції банку «ймовірно, були продані за ціною, набагато нижчою від їх реальної вартості», зазначає суд.

Нагадаємо, Суд Європейського союзу 6 вересня задовольнив позов російського бізнесмена Олександра Шульгіна та постановив  вилучити його ім’я з оновлених санкційних списків Євросоюзу, які будуть оприлюднені в вересні.

Російські банки “Тінькофф Банк” і “Альфа-банк” звернулися до суду та намагаються оскаржити запроваджені проти них санкцій Євросоюза. До суду з вимогою скасування обмежень звернувся також Аркадій Волож, співзасновник російського технологічного гіганта «Яндекс».

Раніше Суд ЄС відхилив позов наближеного до самопроголошеного президента Білорусі бізнесмена Александра Шакутіна, який домагався скасування запроваджених проти нього санкцій.