Суд вдвічі зменшив заставу ексголові “Нафтогазу” Андрію Коболеву та зняв з нього електронний браслет

Суддя Вищого антикорупційного суду Олег Федоров, який раніше залишав без задоволення клопотання детектива НАБУ про обрання запобіжного заходу ексголові “Нафтогазу” Андрію Коболеву, ухвалив рішення, яким вдвічі зменшив заставу та постанов зняти з нього браслети.

Про це повідомляє сам Коболєв.

“Сьогодні слідчий суддя ВАКС (перша інстанція) прийняв рішення: браслет зняти, заставу зменшити до рівня фактично внесеної”, – заявив Коболєв.

Журналіст Олег Новіков розповів: “Слідчий суддя Вищого антикорупційного суду Олег Федоров частково задовольнив клопотання адвоката колишньому голові правління Нафтогазу Андрія Коболєва. Суддя вирішив зменшити розмір застави з 229 до 107 млн грн”.

До 10 жовтня Коболєв зобов’язаний: прибувати за кожною вимогою; не відлучатися за межі України без дозволу; повідомляти про зміну місця проживання; утримуватися від спілкування з низкою осіб; здати закордонні паспорти.

Нагадаємо, напочатку 2023 року Національне агенство з питань запобігання корупції та Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомили про підозру колишньому голові правління “Нафтогаз України” Андрію Коболеву. Його підозрюють в заволодінні у 2018 році понад 229 млн грн.

У 2018 році Андрій Коболєв отримав премію в $7,9 млн (і перевів їх мамі в Америку), а комерційний директор компанії Юрій Вітренко – $ 6 млн премії за перемогу в Стокгольмському арбітражному суді в суперечці з “Газпромом” за транзитним контрактом.

Загальний обсяг премій менеджменту “Нафтогазу” в кількості 41 людина затверджено на рівні 1% від суми виграшу в арбітражі (4,6 млрд дол. США) у 46,3 млн доларів.

Державна аудиторська служба стверджувала, що Коболєву сплатили 228 млн грн премії у порушення поставни уряду. Однак “Нафтогаз” звернувся до суду з проханням визнати протиправним і скасувати цю вимогу.