СБУ викрила п’ять схем ухилення від мобілізації у регіонах

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

За матеріалами справи, фігуранти за гроші пропонували військовозобов’язаним уникнути призову та організувати втечу за кордон на підставі підроблених документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів.

Вартість таких “послуг” оцінювали до 10 тисяч американських доларів, залежно від терміновості та способу нелегального виїзду.

На Прикарпатті військові контррозвідники СБУ затримали “на гарячому” депутата Калуської районної ради, який продавав фіктивні меддовідки про тимчасову непридатність до служби за станом здоров’я. Фігурант особисто отримував гроші за готовий пакет підроблених документів.

До незаконної діяльності він залучив свого знайомого, який підшукував “ухилянтів”, вів з ними перемовини та одержував від них “завдаток”.

У Кропивницькому СБУ та ДБР затримали посадовця Служби судової охорони, який пропонував військовозобов’язаним свій спосіб ухилення від призову.

За різні суми хабарів він обіцяв призовникам працевлаштування у складі судового відомства для отримання “броні” від мобілізації до лав ЗСУ.

На Львівщині ліквідвали ще один канал втечі “ухилянтів” до Євросоюзу. До організації цього причетний очільник місцевого благодійного фонду, який оформлював “ухилянтів” як водіїв гуманітарних перевезень.

У Черкасах затримали представника місцевого громадського об’єднання з охорони громадського порядку, який торгував фіктивними меддовідками про “погане” здоров’я.

На Хмельниччині затримали місцевого жителя, який за гроші переправляв призовників до сусідньої країни поза пунктами пропуску.