В Україні судитимуть трьох експрацівників кримського управління СБУ, причетних до викрадення та катувань кримчанина

Прокуратура АРК та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо трьох експрацівників кримського управління СБУ через викрадення та катування кримчанина на півострові. За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Тішин Ігор Ігорович, Сагайда Олександр Сергійович і Тютюнік Артем Валентинович. Їм загрожує до 15 років позбавлення волі.

Як повідомляє прокуратура, до окупації півострова у 2014 році обвинувачені обіймали посади співробітників СБУ в АР Крим, втім прийняли пропозицію ворога та перейшли працювати до окупаційного «УФСБ Росії по Республіці Крим і м. Севастополю».

“Своїми діями та рішеннями вони сприяли реалізації політики держави-окупанта щодо переслідування проукраїнськи налаштованого населення півострова. Зокрема, фігуранти причетні до викрадення та катування жителя окупованого Криму. Обвинувачені незаконно провели обшук у його магазині та без жодного процесуального оформлення ув’язнили потерпілого. Застосовуючи фізичну силу, електричний струм та моральний тиск, вони змусили його зізнатися у зберіганні вибухової речовини”, – йдеться в повідомленні.

Як додали в прокуратурі, вказане є воєнним злочином та серйозним порушенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

Дії обвинувачених кваліфіковано як державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України), а також вчинене за попередньою змовою групою осіб порушення законів та звичаїв війни (ч 1 ст. 438 КК України) та порушення недоторканості житла (1 ст. 162 КК України).

  • Прокуратура АРК спільно з Главком Нацполіціі в АРК і Севастополі повідомила про підозру двом колишнім співробітникам СБУ, які після окупації Криму Росією, зрадивши присязі, перейшли на службу до ФСБ і згодом брали участь в незаконних обшуках житла кримських журналістів.