Відділення ЮНІСЕФ в Білорусі причетне до депортації в республіку українських дітей – “Схеми”

До незаконної депортацій українських дітей у Білорусь причетне білоруське відділення дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ). За попередніми підрахунками, в республіку могли незаконно вивезти з України 2,5 тисячі дітей. 

Про це йдеться у розслідуванні проєкту “Схем”.

Дітей привозили на нібито “відпочинок”, натомість діти опинялись у таборах, де їх мілітаризували та піддавали пропагандистській обробці. Журналісти встановили, що фонд ООН дотичний до перебування дітей у таборах “Берізка” (Гродненська область, Білорусь) і “Липки” (Вітебська область, Білорусь).

Натомість Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець у коментарі журналістам заявив, що ЮНІСЕФ припинив фінансувати подібні програми.

Розслідувачі звернулись із запитами до ЮНІСЕФ у Білорусі та штаб-квартири організації у США, але на момент публікації матеріалу прохання прокоментувати ситуацію ігнорували.

Нагадаємо, експертна місія ОБСЄ встановила, що примусове переміщення та депортація українських дітей на тимчасово окуповані території та/або на територію Російської Федерації можуть бути воєнними злочинами.