Екссуддя-зрадник, якому Україна ще 2 роки після втечі в РФ платила зарплату, зливав особисті дані суддів ФСБ

Колишній суддя з Луганщини Віталій Снегірьов, який втік в Росію і отримав там громадянство, вступив у змову з ФСБ та після початку повномасштабного вторгнення повідомляв особисту інформацію про своїх колишніх колег. 

Про це йдеться у тексті повідомлення про підозру, що опубліковано на сайті Офісу генпрокурора.

За матеріалами слідства, Снегірьов вступив у змову зі співробітником Управління Федеральної служби безпеки РФ на ім’я Алєксей Вовк, якого в телефонній книзі записав як «Алексей ул. Садовая».

Екссуддя неодноразово надсилав йому особисті дані своїх колишніх колег суддів, а також робив скріншоти з інформацією, яка могла зацікавити ФСБ, із закритого вайбер-чату «Судова спільнота України».

Снегірьов фіксував дописи суддів, які займали активну громадянську позицію і збирали кошти для ЗСУ

В липні 2022 року Снегірьов відправив Вовку фото українського військового, який потрапив у російський полон. «Это отец майора ВСУ, который воюет под Николаевом, у меня есть данные по майору вплоть до телефона», – написав екссуддя. Він вислав фото сина полоненого військового, номер його мобільного та місце служби.

З урахуванням матеріалів, що були зібрані слідством, Віталію Снегірьову повідомлено про підозру у державній зраді.

Нагадаємо, раніше Снегірьову було повідомлено про підозру  у шахрайському заволодінні коштами в особливо великих розмірах.  Понад два роки тому він втік до Росії, де отримав російське громадянство, але не повідомив про це і продовжував отримувати заробітнку плату українського судді.

30 грудня 2013 року Вища рада юстиції мав прийняти рішення щодо звільнення судді Віталія Снегірьова через здійсненні грубі порушення норм процесуального права та численні факти хибного застосування норм матеріального права, які не сумісні з суддівською посадою. Однак через відсутність кворуму на засіданні ВРЮ так і не змогла цього зробити.

Після цього Снегірьов намагався потрапти до складу нового Верховного суду, однак, був не допущений до конкурсу по результатам спеціальної перевірки ВККС. Причиною відмови стало порушення суддею правил військового обліку. Не погодившись з таким висновком Вищої кваліфікаційної комісії, суддя Снегірьов подав до суду на ВККС з вимогою заборонити Вищій кваліфікаційній комісії проводити конкурс до Верховного суду.

У березні 2017 році Віталій Снегірьов подавався на конкурс до Вищої ради правосуддя.