У 2023 році суди винесли 5 виправдальних вироків звинуваченим у колабораціонізмі, пособництві РФ та глорифікації війни

Коростенський міськрайонний суд Житомирської області

У 2023 році українські суди винесли п’ять виправдальних вироків у справах щодо злочинів проти національної безпеки. Всього таких справ було розглянуто понад 1700. 

Вироки проаналізували експерти Медійної ініціативи за права людини.

Три виправдальних вироки були винесені у справах про колабораціонізм, та по одному щодо пособництва державі-агресору і глорифікації збройної агресії РФ. У МІЛП зазначають, що у 2022 році з понад 700 вироків про злочили щодо нацбезпеки, не було жодного виправдального.

Андрій Яковлєв, експерт МІПЛ і адвокат, зазначає, що темпи розгляду судових справ після 2022 року вражають. До повномасштабного вторгнення РФ справи з обвинуваченням за статтею 438 КК України (порушення законів і звичаїв війни) або щодо злочинів проти національної безпеки розглядали максимально повільно. Наразі ситуація протилежна — справи розглядають значно швидше.

У справах, які проаналізовано вище наведені вироки першої та апеляційної інстанцій. Доступу до матеріалів справи в нас немає. А Верховний Суд ці справи ще не розглядав, тож не можна об’єктивно їх оцінити, тим не менш, можна зазначити наступне. “Наразі виправдувальні вироки є радше винятком. Лише після апеляційного і, можливо, касаційного перегляду можна буде зрозуміти, чи ці вироки ухвалили через відсутність доказів вини, чи через те, що прокурор не зміг довести обґрунтованість обвинувачення в окремих випадках. Також важливо проаналізувати більше вироків, щоб мати більше підстав для висновків”, – сказав Яковлєв.