ВАКС оштрафував голову Васильківського міськрайонного суду Ковбеля за брехню в декларації

Вищий антикорупційний суд визнав винним голову Васильківського міськрайонного суду Київської області Максима Ковбеля в справі щодо недекларування квартири площею 142 кв.м, але звільнив його від покарання у зв’язку із закінченням строків давності.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Суд визнав його винним в умисному внесенні суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції».

« За вироком суду суддю визнано винуватим за ч. 1 ст. 366-2 КК України (у редакції, чинній до 21.07.2021) та призначено покарання у виді штрафу у розмірі 44,2 тис. грн. Разом з тим, на підставі ст. 49, ч. 5 ст. 74 КК України суд ухвалив звільнити указаного суддю від покарання у зв’язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності», – повідомляє прокуратура.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро встановило, що він через через свою тещу став власником квартири на 142 кв.м. в столичному житловому комплексі “Ізумрудний”. При цьому слідством було встановлено, що офіційні доходи служителя феміди не дозволили би придбати коштовну нерухомість, а Ковбель не вказав нерухомість у декларації за 2020 рік. У січні 2022 року САП подала позов про визнання необґрунтованими активів Ковбеля. Це була перша спроба цивільної конфіскації у судді та в підсумку, ВАКС конфіскував у нього 3,6 млн грн, оскільки саме такої суми не вистачало для купівлі вищезгаданої квартири в Києві.