Депутатка Держдуми РФ отримала підозру за депортацію українських дітей до Москви

Служба безпеки України повідомила про підозру підозри депутатці Держдуми Росії Яні Лантратовій та дружині голови фракції у федеральних зборах РФ Сергія Миронова – Інні Варламовій. Вони причетні до депортації українських дітей з тимчасово окупованих територій до РФ.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора.

За даними слідства, у період окупації Херсона вони сприяли примусовому вивезенню до Росії з Будинку дитини новонародженої дівчинки та дврічного хлопчика.

Восени 2022 року Лантратова та Варламова прибули до обласного центру під виглядом “офіційного візиту” представниць РФ. Вони прийшли до міського дитбудинку, з якого і вивезли двох дітей до Москви нібито для оздоровлення в російських медичних установах.

Згодом, після деокупації Херсона, правоохоронці провели обшуки в Будинку дитини. Там виявили документи щодо вивезення неповнолітніх до РФ з підписами Лантратової та Варламової. За інформацією слідства, в Росії українським дітям видали свідоцтво про народження російського зразка.

Слідчі оголосили обом фігуранткам про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни, а також примусове індивідуальне чи масове переселення або депортація осіб, що перебувають під захистом, з окупованої території на територію окупаційної держави, вчинене за попередньою змовою групою осіб. Їм загрожує до 12 років увʼязнення.

Нагадаємо: