Суддю Кропивницького апеляційного суду Володимира Гончара судитимуть за хабар

Володимир Гончар (в центрі) Фото: Суспільне

Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт щодо судді Кропивницького апеляційного суду Володимира Гончара. Він обвинувачується в одержанні неправомірної вигоди, яку запросив за м’який вирок у справі про смертельне ДТП.

Як повідомили в САП, прокурор надав обвинувальний акт на суддю разом з іншою особою, яку також викрили у цій схемі.

За матеріалами справи, суддя, за підтримки іншої особи, просив неправомірну вигоду у розмірі 10,5 тис. доларів США за м’який вирок у справі про ДТП. Однак колегія суддів залишила вирок без змін та навіть засудила винуватця ДТП до позбавлення волі, чим змусила повернути більшу частину грошей.

За даними правоохоронців, викриття цієї особи відбулося за участю САП, НАБУ, УСБУ та поліції. Дії судді кваліфіковані за ч. 3 ст. 368 КК України, а його спільника – за ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 368 КК України, що передбачає покарання від п’яти до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Зазначимо, що матеріали стосовно спільника судді виділені в окреме провадження, яке завершено обвинувальним вироком суду.

Вища рада правосуддя 6 листопада 2023 року відсторонила від здійснення правосуддя суддю Кропивницького апеляційного суду Володимира Гончара.