Дисциплінарна палата ВРП відправила на звільнення голову Балаклійського районного суду Володимира Купіна, якого підозрюють у держзраді

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя зробила подання на звільнення голови Балаклійського районного суду Харківської області Володимира Купіна, який підозрюються у державній зраді. 

Про це йдеться у рішенні палати.

Голову Балаклійського райсуду Харківської області Володимира Купіна підозрюють у держзраді в умовах воєнного стану. За матеріалами справи, 27 лютого 2022 року він переїхав до захопленого росіянами Куп‘янська і почав співпрацювати з окупантами.

6 червня 2022 року, перебуваючи в приміщенні Куп‘янськоі райдержадаміністраціі, захопленої росіянами, Купін як представник окупаційної влади консультував місцевих жителів щодо юридичних питань за законодавством РФ.

Під час звільнення Куп‘янська Збройними силами України Купін втік до Росії. За інформацією СБУ, Купін отримав паспорт громадянина Російської федерації.

У дисциплінарній скарзі до Вищої ради правосуддя наводяться докази причетності Купіна до злочину. Це, зокрема, список співробітників окупаційної адміністрації, в якому є прізвище та ініціали судді Купіна та його номер телефону. Також знайшовся трудовий договір, укладений 3 червня 2022 року між головою окупаційної адміністрації Харківської області і Купіним. За місцем розташування окупаційної влади у приміщенні Куп’янського міськрайонного суду виявлено електронні документи щодо призначення Купіна на посаду.

Ннизка свідків впізнали суддю за фотознімками як особу, котра бувала в приміщенні окупаційної адміністрації.

Місцевий адвокат стверджує, що бачив Купіна та його співмешканку в місті Балаклія Харківської області на чорному автомобілі «Део Ланос» із позначкою «Z» та георгіївськими стрічками.

У листопаді 2023-го Червонозаводський райсуд міста Харкова ухвалив заочно розглядати справу за обвинуваченням Купіна. Наразі суддя перебуває у розшуку.

Харківський апеляційний суд не надав ВРП позитивної характеристики про Купіна. Повідомив лише, що під час надання методичної допомоги Балаклійському районному суду Харківської області зауважень до роботи судді Купіна не виникало.

Друга дисциплінарна палата на основі наданих матеріалів дійшла висновку, що Купін допустив поведінку, що порочить звання судді і підриває авторитет правосуддя і заслуговує на звільнення. Таке рішення ще може бути оскаржене до Вищої ради правосуддя.