В Україні судитимуть чергового кримського “депутата”-колаборанта

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт стосовно “депутата” незаконно створеного російськими окупантами на півострові в 2014 році “Госсовета Республики Крым”.

Про це повідомляє прокуратура АР Крим та м. Севастополя.

За даними відомства, чоловік після окупації півострова став “депутатом Державної Ради Республіки Крим”, а з 2021-го — “заступником голови Комітету по народній дипломатії та міжнаціональних відносинах”.

Протягом 2022 року, після початку повномасштабного російського вторгнення, він публічно підтримував війну проти України на пропагандистських телеканалах “Міллет” та “Крим 24”. “Депутат” заперечував російську агресію, називав це “вимушеними заходами”, “піклуванням про мирних жителів” та “порятунком українського народу”.

Крім того, обвинувачений публічно виправдовував окупаційну владу півострова, їхні дії, чим створював у суспільстві хибне сприйняття їхньої “легітимності”. Також він запевняв аудиторію в “єдності” етнічних спільнот Криму та РФ, наголошував на необхідності встановлення “історичної справедливості” та казав про “належність Росії” тимчасово захоплених південно-східних українських територій.

“У своїх виступах “депутат” також інформував про особисту участь у заходах “загальноросійського значення” на території півострова, спрямованих на посилення традицій та культури держави-агресора, а також “виховання готовності стати на захист своєї Вітчизни”, — йдеться у повідомленні.

Дії “депутата” кваліфікували як колабораційна діяльність та виправдовування, визнання правомірною збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ч. 6 ст 111-1, ч. 3 ст. 436-2 ККУ).  Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • Святошинський районний суд Києва оголосив вирок колишній депутатці Верховної Ради Криму. За державну зраду вона заочно засуджена до 12 років позбавлення волі.
  • В  березні 2015 року прокуратура АРК повідомила про підозру у державній зраді та оголосила у розшук 76 колишніх депутатів Верховної Ради АРК.
  • В січні 2024 року прокуратура АРК повідомила про підозру окупаційній «депутату Госсовєта» Криму та пропагандистській журналістці. За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Анастасія Гридчина.
  • В листопаді 2023 року 11 років в’язниці отримала «сенатор» від окупованого Криму (раніше посада мала назву – член Ради Федерації РФ від окупаційної влади Республіки Крим) Ольга Ковітіді за підтримку агресії РФ та колабораціонізм.