Черговий капітан судна, на якому росіяни вивозили награбоване українське зерно з Криму, отримав підозру

Служба безпеки України повідомила про підозру Михайлу Єжову, капітану російського судна «ZAID», на якому з Криму до Сирії росіяни вивозили награбоване в тимчасово окупованих регіонах України зерно. 

Про це повідомляє СБУ та Прокуратура АРК.

За даними слідства, протягом січня та лютого 2024 року судно «ZAID» здійснило два незаконні заходи до закритих портів окупованого Севастополя. Завантажений там українською пшеницею, судно вирушало в напрямку Сирійського морського порту.

Капітан судна Михайло Єжов намагався приховати реальний маршрут.

“Для цього фальсифікував зернові накладні та вносив туди некоректні дані. Крім того, щоб уникнути відповідальності за порушення Державного кордону України, періодично вимикав трекер та вносив фіктивні відомості щодо маршрутів та стоянок корабля”, – повідомили в СБУ.

Михайлу Єжову повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї).

У прокуратурі АРК повідомили, що наразі повідомлено про підозри вже 17 російським капітанам та 1 власнику судна, які причетні до вивезення з тимчасово окупованої території України зерна через закриті кримські порти.

Нагадаємо:

  • СБУ повідомила про підозру у колабораційній діяльності так званим «міністру внутрішньої політики, інформації та зв’язку» Володимиру Трегубу та «міністру сільського господарства» Юрію Мигалю в окупаційному «уряді Криму», які сприяли незаконному вивезенню українського зерна з тимчасово окупованої території півдня України.
  • Прокуратура Автономної Республіки Крим повідомила про підозру капітанові судна «М.Андрєєв» Геннадію Коржеву: у 2022 році він здійснив вивезення з території тимчасово окупованого Криму вкраденого українського зерна.
  • Повідомлено про підозру капітанам російських суден «Матрос Кошка» та «Амур-2501», які перевозять крадене українське зерно з Криму у треті країни, росіянам Сергію Подгорбунському та Віталію Васильєву.
  • Суд наклав арешт на три російські судна та одне сірійське, які незаконно перевозять крадене українське зерно із закритих Україною портів окупованого Криму до третіх країн.