Голову російського окупаційного «Херсонского обласного суду» Олександра Цветкова засуджено до 10 років за держзраду

Дніпровський районний суд Києва оголосив вирок колишньому судді Керченського міського суду Автономної Республіки Крим. За даними Центру журналістських розслідувань, засуджено Олександра Цветкова, який нині є головою незаконно створеного росіянами «Херсонского областного суда». Його визнано винним у державній зраді та засуджено заочно до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна. 

Відповідний вирок було оголошено 9 квітня.

Цветков Олександр Якович обіймав посаду судді Керченскього міського суду АРК з травня 2009 року. Навесні 2014 року, після початку російської окупації півострова, він порушив присягу судді та перейшов на службу до окупантів. В листопаді 2014 року указом президента РФ Владіміра Путіна Олександра Цветкова було призначено на посаду голови незаконно утвореного росіянами «Ленинского районного суда Республики Крым».

13 червня 2023 року Путін призначив Цветкова головою окупаційного «Херсонского областного суда» Олександра Цвєткова строком на 6 років.

Прокуратура Автономної Республіки Крим скерувала до суду обвинувальний акт стосовно Олександра Цветкова в листопаді 2022 року. 9 квітня Дніпровський районний суд Києва визнав Цветкова винним у державній зраді та призначив покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому майна. Вирок оголошено заочно.

Нагадаємо:

  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.