Колишня суддя Ленінського райсуду в Криму отримала 12 років за державну зраду

Дніпровський районний суд Києва оголосив вирок колишній судді Ленінського районного суду Автономної Республіки Крим, яка після початку окупації півострова Росією порушила присягу та перейшла на службу до незаконно створеного росіянами судового органу. Її визнано винною у державній зраді. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок  суду.

За даними ЦЖР, засуджена – Оксана Доник, яка обіймала посаду судді Ленінського райсуду АР Крим з 18 жовтня 2013 року та весною 2014 року перейша працювати до незаконно створеного “Ленинского районного суда Республики Крым”.

За матеріалами справи, перейшовши працювати до незаконного російського “суду” та здійснюючи судочинство іменем РФ, Доник вчинила дії щодо надання допомоги у здійсненні підривної діяльності проти України та надала допомогу представникам іноземної держави на відправлення правосуддя на підставі законодавства іноземної держави.

Суддя-зрадниця визнана  винною у державній зраді та засуджена до 12 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного їй на праві власності майна.

Нагадаємо:

  • Прокуратура АР Крим та Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно колишнього судді Апеляційного суду АР Крим Ігоря Радіонова, який після окупації півострова зрадив присязі, перейшов на службу до Росії та обійняв посаду голови окупаційного «Верховного суду Республіки Крим».
  • У грудні 2015 року Вища рада юстиції Украни зробила подання про звільнення 277 суддів Автономної Республіки Крим і Севастополя за порушення присяги.
  • 19 квітня 2016 року Верховна Рада України звільнила 198 суддів Автономної Республіки Крим, які порушивши присягу, перейшли на службу до російських окупантів.
  • У січні 2017 року Генпрокуратура України повідомила, що проводить заочне розслідування за підозрою в державній зраді відносно 319 кримських суддів-зрадників.
  • 11 травня 2017 року Вища рада правосуддя України на своєму засіданні звільнила 91 суддю з Автономної Республіки Крим і Севастополя, які після окупації Криму перейшли на службу до Росії.