Поліція повідомила про підозри трьом співробітникам ФСБ в Криму, які катували та змусили зізнатися в шпигунстві українця

Національна поліція України повідомила про підозори трьом колишнім працівникам Служби безпеки України, які зрадили присязі та з початком російської окупації Автономної Республіки Крим обійняли посади в створеному росіянами «УФСБ России по Республике Крым и г. Севастополю».

Підозри опубліковані на сайті Офісу Генпрокурора.

Олександр СагайдаСергій Кисельов та Ігорь Тішин підозрюються у проведенні незаконного обшуку. Крім того Кисельов підозрюється у державній зраді, а Тішину і Сагайді інкримінують порушення законів і звичаїв війни.

За матеріалами справи, в Криму підозрбвані під приводом “боротьби з диверсійно-розвідувальними групами” притягували цивільних до кримінальної відповідальності. Зокрема, 13 серпня 2016 року на території складських приміщень та автостоянки  ПАТ «Муссон» у Севастополі вони затримали харків’янина Володимира Прісіча. Його автомобіль незаконно обшукали.

За допомогою військового польового телефону, під’єднуючи дроти пальців та інших частин тіла, потерпілого катували струмом, вимагаючи зізнатись у роботі на українські спецслужби. Його били і душили, накидаючи пакет на голову, погрожували вбивством, вивезенням до ями, простреленням ноги та похованням заживо. Після допитів вводили невідому ін’єкцію, яка викликала слабкість і знесилення. Коли від катування електрострумом чоловік втратив свідомість, його привели до тями штучним диханням і непрямим масажем серця, а також ввели йому якусь інʼєкцію та влили до рота невідому речовину, після якої зникло відчуття страху і потерпілий став неприродно спокійним.

14 серпня 2016 року Прісіч під тиском зізнався у шпигунстві проти РФ. Його «вдячні свідчення» наприкінці серпня транслювали в ефірі державного телеканалу “Росія 1” та інших ЗМІ. Проте відмовився від цих свідчень, одразу після того, як його родичі уклали договір із незалежними адвокатами.

8 травня 2017 року “суддя” “Гагарінського районного суду Севастополя” Павло Крилло засудив українця до трьох років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму за зберігання наркотиків (ч. 2 ст. 228 КК РФ). Наркотики були підкинуті українцю в автомобіль, коли його катували і змушували зізнатися у шпигунстві.

Українець відбував незаконне покарання у російській колонії Кабардино-Балкарії. І в 2019 році повернувся в Україну.

Нагадаємо:

  • 7 серпня 2016 року ФСБ заявила про те, що «кордон» між Кримом і материковою Україною нібито двічі прорвали українські диверсійно-розвідувальні групи. Як доказ, ФСБ було продемонстровано відео з зізнаннями затриманих «диверсантів» – водія АТП Запорізької АЕС Євгена Панова і будівельника з Євпаторії Андрія Захтея.
  • 12 серпня 2016 року стало відомо про третього затриманого ФСБ «диверсанта» – Редвана Сулейманова. Кримська правозахисна група дізналася ім’я четвертого фігуранта, затриманого в серпні у справі «українських диверсантів» – це харків’янин Володимир Прісіч.