Ексвласнику українського футбольного клубу з Херсонщини повідомили про підозру в держзраді

Колишньому власнику й президенту футбольного клубу “Мир” із села Горностаївка Новотроїцького району Івану Доценку оголосили підозру в державній зраді та пособництві державі-агресору.

Про це повідомила  Херсонська обласна прокуратура.

Іван Доценко був відомий не лише своєю колишньою причетністю до професійного футбольного клубу, а й успішною діяльністю у сфері аграрного бізнесу. Він також був депутатом Новотроїцької селищної ради від “ОПЗЖ”.

За даними слідства, Іван Доценко схиляв мешканців села Горностаївка до співпраці з ворогом та примушував співробітників свого підприємства “Агрофірма “Мир” брати участь у незаконному референдумі з “приєднання” Херсонщини до Росії, погрожуючи звільненням.

Зокрема слідство вважає Івана Доценка підозрюваним у наступних діях:

  • надання іноземній державі або організацію допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, що вчинено в умовах воєнного стану;
  • реєстрацію агрофірми “Мир” і сплату податків до бюджету країни-агресора з метою забезпечення надходження коштів, які можуть бути використані для збройних дій проти України;
  • організацію транспортування сільськогосподарських продуктів з окупованої території до морських портів РФ та тимчасово окупованої території АР Крим з метою подальшого експорту до інших країн під виглядом експортної продукції РФ;
  • забезпечення ремонту та відновлення пошкодженої військової техніки збройних сил РФ, надання сільськогосподарської техніки для будівництва та облаштування фортифікаційних споруд збройних сил РФ;
  • експорт сільськогосподарської продукції з метою забезпечення економічної стабільності країни-агресора;
  • злочинні дії, спрямовані на завдання шкоди державним та економічним інтересам України з метою підтримки держави-агресора;
  • участь у здійсненні підривної діяльності проти України з метою завдання шкоди державній та економічній безпеці України;
  • забезпечував військових РФ житлом, продуктами харчування та продовольчо-побутовими засобами для підтримання їх боєздатності та оборонно-наступальних можливостей.та ін.

Отже, на підставі цих пунктів, Іван Іванович Доценко підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення згідно з ч. 2 ст. 111 та ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (державна зрада в умовах воєнного стану та пособництво державі-агресору).

Про злочини Івана Доценка ЦЖР повідомляв не раз. Він очолює незаконно зареєстроване в російській юрисдикції підприємство під назвою ООО «Агрофирма «Мир», яке насправді є приватно-орендним сільськогосподарським підприємством «Агрофірма «Мир» у селі Горностаївка Генічеського району.

Іван Доценко – законний депутат Новотроїцької селищної ради від ОПЗЖ. Раніше він був депутатом Херсонської обласної ради від Партії регіонів, а в 1992-1993 роках був представником президента України в тодішньому Новотроїцькому районі. Доценко двічі балотувався до Верховної Ради України від Селянської партії України і від блоку «За правду, за народ, за Україну!», але безуспішно.

Очолювана Іваном Доценком агрофірма «Мир» займається вирощуванням зернових, бобових і олійних культур, овочів, розведенням молочної великої рогатої худоби, овець і кіз, свинарством і птахівництвом. Тільки зрошувальних земель у його підприємства нараховується біля 5,5 тисяч гектар.

Доценко – колишній власник футбольного клубу «Мир», заснованого в 1994 році. З 2011 по 2019 роки «Мир» мав статус професійного клубу і навіть виступав у Другій лізі України. П’ять разів «Мир» ставав чемпіоном Херсонської області.

  • Як повідомляв ЦЖР, Херсонська обласна прокуратура 24 жовтня 2023 року заочно повідомила про підозру в державній зраді в умовах воєнного стану 73-річному Володимиру Ганжі, одному з найбагатших латифундистів Херсонщини, директору і власнику агрофірми «Сиваш», власнику цілого парку спецтехніки для елітного полювання, володарю державної нагороди – медалі «За працю і звитягу», депутату Новотроїцької селищної ради від ОПЗЖ. За скоєний злочин йому світить довічне позбавлення волі і конфіскація всього майна. На ворога працює також його син і партнер по бізнесу, Володимир Ганжа-молодший.