СБУ повідомила про підозру двом українцям, які допомагали депортувати українських дітей до РФ

Служба безпеки України повідомила про підозру у порушенні законів та звичаїв війни двом українцям, “посадовцям” з тимчасово окупованих територій, які причетні до депортації 15 українських дітей до РФ. 

Про це повідомляє Служба безпеки України.

За матеріалами справи, до РФ були депортовані 15 вихованців захопленої станом на липень 2022 року Новопетрівської спеціальної школи на Миколаївщині..

Серед виконавців депортації дітей підозрювані — так званий заступник очільника окупаційного “департаменту молоді та спорту Херсонської області” та його поплічниця “ректорка Херсонського аграрного університету”.

Колаборанти відповідали за всиновлення українських дітей, які не мають батьків чи перебувають у складних життєвих обставинах, а також за організацію та координацію насильницького переміщення неповнолітніх на окупованих територіях.

Як зазначають в СБУ, у липні 2022 року до Новопетрівської спеціальної школи Миколаївської області прибули 20 озброєних військовослужбовців країни-агресора, щоб викрасти 15 дітей із навчального закладу.

Росіяни забрали вихованців школи разом з директоркою установи та її чоловіком і примусово вивезли до окупованого у той період селища Степанівка на Херсонщині. Там потерпілих очікували двоє фігурантів-псевдопосадовців, які організували примусове переміщення викрадених дітей і двох дорослих до річкового вокзалу в Херсоні

Звідти на судні дітей перемістили до окупованого міста Олешки, що на Херсонщині. Потім їх автобусом незаконно вивезли до Криму, і того ж дня  депортували в Анапу Краснодарського краю РФ.

Під час перебування депортованих дітей в РФ їм заборонили говорити українською мовою та змушували співати російський гімн.

Пізніше за підтримки міжнародних волонтерських організацій дітей вдалося вивезти до третьої країни, щоб надалі повернути в Україну.

В Офісі генпрокурора повідомили, що з 15 вихованців закладу 10 дітей були позбавлені батьківського піклування, двоє – діти-сироти, одну дитину на момент депортації вже всиновили громадяни США, а двоє дітей перебували у закладі через складні життєві обставини.

Нагадаємо:

  • Служба безпеки України повідомила про підозру депутатці Держдуми Росії Яні Лантратовій та дружині голови фракції у федеральних зборах РФ Сергія Миронова – Інні Варламовій. Вони причетні до депортації українських дітей з тимчасово окупованих територій до РФ.
  • За даними Національного інформаційного бюро при Мінреінтеграції,  незаконно депортованими вважаються близько 19 тисяч українських дітей.
  • Як повідомлялось, 17 березня 2023 року Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та уповноваженої президента РФ у справах дитини Марії Львової-Бєлової через незаконну депортацію українських дітей на територію Росії, яка триває від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
  • Станом на кінець 2022 року Регіональний центр прав людини задокументував 400 випадків депортації дітей з окупованих територій України до Росії. Зараз правозахисники працюють над створенням юридичного механізму для їхнього повернення, повідомила експертка РЦПЛ Катерина Рашевська в ефірі програми «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар.
  • Детальніше читайте текстову версію інтерв’ю: Роман Мартиновский та Катерина Рашевська про наслідки видачі Путіну ордера на арешт та повернення депортованих дітей в Україну