СБУ повідомила про підозру гендиректору російської компанії, яка виробляє далекобійні ракети

Служба безпеки України повідомила про підозру Сергію Богатікову, генеральному директору російського проєктно-конструкторського бюро “Радуга”, що спеціалізується на серійному виробництві далекобійного ракетного озброєння для російських військ.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Насамперед це крилаті ракети типу Х-101, які росіяни використовують для завдання ударів по цивільній інфраструктурі України. Такою ракетою вони поцілили у багатоквартирний будинок в Умані 28 квітня 2023 року. Тоді загинули 23 людини, серед них шестеро дітей. Був повністю зруйнований під’їзд із 27 квартир.

За безперебійні поставки ракетного озброєння військам підприємство, очолюване Богатіковим, отримало кремлівську відзнаку “Вдячність президента РФ”.

Богатікову повідомлено про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу України: ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

Тривають комплексні заходи для притягнення зловмисника до відповідальності.

Розслідування проводилось за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.