Журналіста з Нової Каховки Сергія Цигіпу, незаконно засудженого в Криму до 13 років колонії, етапували до РФ

Журналіста і письменника з Нової Каховки Сергія Цигіпу, якого в жовтні 2023 року окупанти в Криму незаконно засудили до 13 років позбавлення волі у колонії суворого режиму за нібито «шпигунство», етапували з півострова до Росії. 

Про це пише ZMINA з посиланням на його дружину та активістку Олену Цигіпу.

За її словами, про вивезення чоловіка з території окупованого Криму їй стало відомо сьогодні.

“Я щойно дізналася від адвоката про те, що Сергія відправили вчора до Росії. Ми поки не знаємо, куди саме його етапували. Не розумію, як таке може бути, щоб перед переміщенням людини попередньо не повідомити його адвоката та родину? Щоб вони не знали, в яке місто та в яку колонію його етапували. Але в країні, де панує беззаконня, можливо все“, – зазначає дружина.

Незадовго до цього Олена отримала від Сергія листа, у якому він писав, що морально готовий до етапування і просив, щоб вона не засмучувалася. Також він передавав привіт всім рідним, друзям і знайомим. У своєму короткому “експрес-листі” відповідь активістка написала, що вони його люблять та продовжують боротися за його звільнення.

Нагадаємо:

  • 12 березня 2022 року в окупованій Новій Каховці на Херсонщині зник ветеран та громадський активіст Сергій Цигіпа. Цигіпа — ветеран АТО, журналіст, керівник ГО «Каховський плацдарм». Він займав тверду проукраїнську позицію. Виходив на мітинги проти російської окупації у Новій Каховці. Після його зникнення його рідні не знали, де він і що з ним. Пізніше з пропагандистського ролика на російському телебаченні вони дізналися, що Цигіпа живий і перебуває в полоні.
  • «Верховний суд» окупованого Криму 6 жовтня засудив Сергія Цигіпу до 13 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму.