Українські суди зупинили розгляд майже 11 тисяч кримінальних справ через мобілізацію обвинувачених

Українські суди припинили розгляд близько 11 тисяч кримінальних проваджень через наміри обвинувачених мобілізовуватися. Серед них — справи про зґвалтування неповнолітніх, смертельні ДТП та пособництво у замовних вбивствах.

Про це повідомляє Незалежний антикорупційний центр NGL.media.

Аналіз судового реєстру журналістами за 2022-2024 роки показує, що розгляд 10 775 справ був зупинений на невизначений час через мобілізацію обвинувачених. Офіційної статистики таких справ Державна судова адміністрація України не веде.

З усього масиву зупинених через мобілізацію справ і NGL.media проаналізували 400 довільно обраних справ і виявили, що близько 100 обвинувачених (25%) у цих справах вчинили інкриміновані їм злочини уже у статусі військових. Із решти справ у 95% випадків суди припинили розгляд після мобілізації обвинувачених. І лише у 5% справ суд відмовився це зробити.

Журналісти вказують, що у частини з таких мобілізованих було природне бажання долучитися до війська, однак деякі, ймовірно, можуть у такий спосіб ухилятися від відповідальності.

Так, наприклад, ексдепутата Хмельницької обласної ради Миколу Харкавого підозрювали в підбурюванні до давання хабаря та шахрайстві. Його засудили до 7 років ув’язнення, однак його адвокати подали апеляцію, а вже за кілька днів, 24 лютого 2022 року, почалася повномасштабна війна.

Згодом, у травні 2022 року, Харкавий мобілізувався до ЗСУ, а Вища рада правосуддя призупинила розгляд його справи.

Іншим прикладом є справа, яку розглядали у Броварському міськрайонному суді Київської області з 2019 року — про зґвалтування неповнолітньої. Журналісти з’ясували, що у травні 2022 року суд зупинив розгляд провадження через мобілізацію підозрюваного. Той влаштувався заступником командира військової частини з морально-психологічного забезпечення.

Раніше суддя Макарівського районного суду Київської області Олексій Тандир,  який 25 травня 2023 року на смерть збив на блокпості в Києві військовослужбовця Національної гвардії України, перебуваючи  у стані алкогольного сп’яніння, теж заявляв про бажання мобілізуватися до лав ЗСУ і звертався з проханям звільнити його з-під варти.