75% українців не довіряє українським судам, – опитування

Українські суди зберігають негативний баланс довіри-недовіри у суспільстві: довіряє судам лише 14% населення, тоді як не довіряє – 75%. 

Такі дані наведені в результатах опитування соціологічної групи Центру Розумкова спільно з Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва на замовлення Центр політико-правових реформ, передає Бюро судової інформації.

Недовіра суттєво переважає довіру й щодо конкретних судів (місцевих, апеляційних, Верховного Суду). Тут баланс довіри/недовіри становить відповідно -56%, -48%, -40%. Баланс довіри/недовіри до Вищої кваліфікаційної комісії суддів та до Вищої ради правосуддя становить -42% та -40% відповідно.

«Довіра до суду заробляється роками, якщо не століттями, далеко не завжди залежить від реальних знань, а тому легко може бути втрачена в один хибний момент», – каже експерт з питань правосуддя, донедавна член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрій Козлов.

Дані Фонда «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва

При цьому 46% опитаних вважають, що саме діяльність суддів найбільш негативно впливає на рівень довіри до них; ще 12% певні, що найбільш негативно на довіру впливають політики, а 11% – ЗМІ.

При визначенні різноманітних проблем та недоліків в роботі судів українці найчастіше згадували корупцію – 62%, половина опитаних відмітили проблеми залежності суддів від політики та від олігархів, а близько третини вказали на наявність замовних судових рішень та на низький рівень моральності суддів.

«Революція гідності багато що змінила в Україні. Проте довіра до судів залишається на дуже низькому рівні. Громадяни негативно оцінюють судову реформу, вважаючи, що ситуація фактично не змінилася, судді залишаються корумпованими і обслуговують інтереси олігархів. Очевидно, що судова реформа має бути в пріоритетах, бо без неї неможливо успішно реалізувати всі інші реформи та перетворення», – вважає Директор Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна.

Як повідомляло БСІ, понад 100 громадських організацій України звернулись до президента України Володимира Зеленського із запитом про перегляд судової реформи.

У липні 2019 року у візійному документі «Принципи Торонто: ключові пріоритети проведення реформ в Україні на 2019—2023 роки», який був презентований українською офіційною делегацією у Торонто, було визначено  пріоритети у реформуванні судової системи на 5 років.