Суд дозволив затримати колишню “прокурорку” Криму Поклонську

Наталія Поклонська, колишня "прокурорка Криму" Фото: kremlin.ru

Київський апеляційний суд дав дозвіл на затримання колишньої “прокурорки” окупованого Росією Криму Наталії Поклонської, яка підозрюється у державній зраді.

Про це повідомляє пресслужба Київського апеляційного суду.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду скасувала ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 27 вересня 2021 року, який відмовив у наданні дозволу на затримання Наталії Поклонської.

Новою ухвалою задоволено клопотання прокурора Офісу Генпрокурора про надання дозволу на затримання Поклонської з метою її приводу для участі в розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Колишня «прокурор Криму» та депутатка Держдуми від «Єдиної Росії» Наталія Поклонська  підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених  ч. 4 ст. 28, ч.1 ст.109 («Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади»), ч.4 ст.28, ч.3 ст.110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), ч.1 ст.111 («Державна зрада»), ч.1 ст.255 («Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній») Кримінального кодексу України.

В червні 2021 року Офіс генпрокурора України проінформував про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні стосовно 8 колишніх високопосадовців АР Крим за фактом вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державної зради та створення злочинної організації. У списку також й Наталія Поклонська.

13 жовтня 2021 року президент РФ Володимир Путін призначив колишню «прокурорку Криму» і ексдепутата російської Держдуми Наталю Поклонську послинею Росії в Республіці Кабо-Верде – країні, розташованій на островах Зеленого Мису біля західного узбережжя Африки.

МЗС України порушило перед урядом Кабо-Верде питання про злочинну діяльність  Поклонської.

Нагадаємо:

  • У березні 2014 року СБУ оголосила «прокурорку Криму» Наталію Поклонську в розшук за підозрою у скоєнні дій, спрямованих на захоплення державної влади по ч.1 ст.109 Кримінального кодексу України.
  • У березні 2014 року СБУ оголосила «прокурора Криму» Наталію Поклонську в розшук за підозрою у скоєнні дій, спрямованих на захоплення державної влади по ч.1 ст.109 Кримінального кодексу України.
  • У листопаді 2017 року Центр журналістських розслідувань зібрав інформацію про те, скільки кримінальних проваджень і за якими статтями уже розслідується Генеральною прокуратурою та прокуратурою АРК щодо Наталі Поклонської, Сергія Аксенова та Володимира Константинова, і скільки підозр у вчиненні яких злочинів їм повідомлять незабаром.
  • Стосовно Поклонскої ГПУ розслідуються два кримінальні провадження – про державну зраду і про заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.
  • 10 жовтня 2018 року Генпрокурор України Юрій Луценко заявив, що екс-«прокурору Криму» Наталі Поклонській підписали підозру в порушенні законів і звичаїв війни.