Прибічники війни, які вбили у Ялті Сергія Сухова, можуть уникнути покарання – правозахисники

“Правоохоронна” система в тимчасово окупованому Криму унеможливлює незалежне розслідування вбивства 34-річного мешканця Гаспри Сергія Сухова, у якому підозрюються двоє прибічників війни, учасників незаконних збройних формувань, що брали участь в окупації півострова у 2014 році та у військових діях РФ проти України.

До такого висновку прийшли аналітики  Кримської правозахисної групи.

Нагадаємо, Сергія Сухова 6 вересня побили двоє чоловіків біля “Автокафе”. Камери спостереження зафіксували, як після побиття вони поклали Сухова до автівки, що була маркована літерою Z. О 05:30 двоє чоловіків  привезли потерпілого в тяжкому стані із множинними ножовими ранами. Залишили пораненого у приймальній і зникли, він помер.

Пізніше з’явилась інформація про затримання одного з нападників – Володимира Кіковця. Другий учасник нападу проходив у справі як свідок. Його після затримання відпустили, що спричинило невдоволення ялтинців, і 7 вересня поблизу будівлі незаконної “поліції” Ялти зібрався мітинг. Місцеві жителі також перекрили вулицю в центрі міста та вимагали покарати винних у вбивстві Сергія Сухова. Після цього другого учасника нападу також було затримно.

Акція протесту в Ялті після вбивства Сергія Сухова

Відомо, що Володимир Кіковець був в списку бійців угруповання “Спарта”, яке воювало в складі незаконного збройного формування Донеччини.

Інший підозрюваний у вбивстві – Кирило Гонтаренко є головою “ради ветеранів народного ополчення Криму”, командиром взводу “алупкинської роти” спецпідрозділу “союзу ветеранів зведеного полку народного ополчення Криму”. Він також  володує приватною охоронною фірмою “Каскад”, що охороняє санаторії та готелі Південного берега Криму.

Відомо, що цьогоріч навесні Гонтаренко отримав від окупаційної “адміністрації” Ялти медаль “за захист Республіки Крим”, а 2019 року – грамоту окупаційної міськради Ялти за “активну участь у підтримці громадського порядку на території міста в умовах надзвичайної ситуації”.

“Враховуючи те, що такі особи, як Кирило Гонтаренко та Володимир Кіковець, мають цілковиту підтримку з боку окупаційної влади, а органи розслідування та суди в Криму виключно лояльні до російської влади, затримані особи в подальшому можуть уникнути покарання через неефективність і/чи тривалість розслідування”, – наголошують правозахисники.