Окружной админсуд разрешил судье не сдавать электронную декларацию из-за ее якобы религиозных убеждений

Суддя Олександра Брагіна

Окружний адміністративний суд Києва визнано протиправною бездіяльність Національного агентства з питань запобігання корупції, яке не ухвалило щорічну декларацію за 2019 рік судді Київського адміністративного суду Олександри Брагіної. Вона відмовилася подавати електронну декларацію, натомість надала паперову.

Про це із посиланням на рішення суду сообщает  Фундация DEJURE.

Суддя Брагіна упевнювала, що не може подати електронну декларацію, адже не має електронного підпису, від якого відмовилась у серпні 2019-го, бо його наявність суперечило її релігійним переконанням. У самому рішенні, як наголошують активісти, немає жодного доказу, що у судді дійсно є такі переконання і що декларування їм суперечити. До 2019-го Брагіна подавала е-декларації.

Активісти додають, що суд, виносячи ухвалу, проігнорував положення частини 4 статті 35 Конституції, згідно з якою ніхто не може бути звільнений від своїх обов’язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань.

Крім цього, Європейський суд з прав людини у вирішенні справи від 3 грудня 2009 року №40010/04 “Тамара Скугар та інші проти Росії” дійшов висновку, що держава, розробляючи та застосовуючи власні внутрішні процедури, не може залежати від точки зору окремих громадян , яка базується на їх релігійних віруваннях

Справа стосувалася відмови вірян православної церкви від ідентифікації в податкових правовідносинах за номером. Суд тоді зазначив, що, захищаючи особисту сферу, стаття 9 Конвенції не завжди гарантує право вести себе у публічній сфері життя так, як того вимагають релігійні погляди.

“Цим рішенням (у справі судді Брагіної .– Ред) фактично створено практику, коли для уникнення електронного декларування досить просто заявити про наявність релігійних переконань”,– вважають активісти та закликають НАЗК оскаржити ухвалу.

Судді Брагіна,згідно з досьє активістів руху “Чесно” , під час Революції гідності ухвалила дві постанови у справах №П/810/106/14-а та №П/810/110/14-а, омеживши право громадян на проведення зборів, мітингів та походів.

Також у 2020-му Брагіну за образи учасника процесу на півроку відсторонили та vidpravyly-u-shkolu-suddiv/» target=»_blank» rel=»noopener»>відправили до Школи суддів. Тоді суддя розглядала справу щодо бездіяльності Ірпінського міського відділу Державної міграційної служби щодо невидачі паспорта книжечки через релігійні переконання.