Окружний адмінсуд дозволив судді не подавати електронну декларацію через її нібито релігійні переконання

Суддя Олександра Брагіна

Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправною бездіяльність Національного агентства з питань запобігання корупції, яке не прийняло щорічну декларацію за 2019 рік судді Київського адміністративного суду Олександри Брагіної. Вона відмовилась подавати електронну декларацію, натомість надала паперову. 

Про це з посиланням на рішення суду повідомили у Фундації DEJURE.

Суддя Брагіна переконувала, що не може подати електронну декларацію, адже не має електронного підпису, від якого відмовилася у серпні 2019-го, бо його наявність суперечила її релігійним переконанням. У самому рішенні, як наголошують активісти, немає посилання на жоден доказ, що у судді дійсно є такі переконання і що декларування їм суперечить. До 2019-го Брагіна подавала е-декларації.

Активісти додають, що суд, виносячи ухвалу, проігнорував положення частини 4 статті 35 Конституції, згідно з якою ніхто не може бути звільнений від своїх обов’язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань.

Окрім цього, Європейський суд з прав людини в рішенні у справі від 3 грудня 2009 року №40010/04 “Тамара Скугар та інші проти Росії” дійшов висновку, що держава, розробляючи та застосовуючи власні внутрішні процедури, не може залежати від точки зору окремих громадян, яка базується на їхніх релігійних віруваннях.

Справа стосувалась відмови вірян православної церкви від ідентифікації у податкових правовідносинах за номером. Суд тоді зазначив, що, захищаючи особисту сферу, стаття 9 Конвенції не завжди гарантує право поводити себе у публічній сфері життя так, як того вимагають релігійні погляди.

“Цим рішенням (у справі судді Брагіної .– Ред) фактично створено практику, коли для уникнення електронного декларування достатньо просто заявити про наявність релігійних переконань”, – вважають активісти та закликають НАЗК оскаржити ухвалу.

Суддя Брагіна, згідно з досьє активістів руху “Чесно”, під час Революції гідності ухвалила дві постанови у справах №П/810/106/14-а та №П/810/110/14-а, обмеживши право громадян на проведення зборів, мітингів та походів.

Також у 2020-му Брагіну за образи учасника процесу на пів року відсторонили та відправили до Школи суддів. Тоді суддя розглядала справу щодо бездіяльності Ірпінського міського відділу Державної міграційної служби щодо невидачі паспорта книжечки через релігійні переконання.