Окупанти в Криму переслідують жінок за громадянську позицію – КРЦ у звіті для ООН

Затримання кримських татар біля ізолятору тимчасового тримання в Сімферополі. 23 листопала 2021 р. Фото: Кримська солідарність

Кримськотатарські жінки в окупованому Криму піддаються перслідуванню з боку окупаційної “влади” та російських силовиків на півострові. Кримськотатарський Ресурсний Центр підготував звіт для Комітету з ліквідації дискримінації щодо жінок і для Спеціального доповідача ООН з питань про насильство щодо жінок, його причини і наслідки Рим Альсалем.

Про це повідомляє пресслужба КРЦ.

Звіт було надано для створення тематичної доповіді, яка має бути представлена на 50-й сесії Ради з прав людини.

Крім того, дані звіту будуть використані у розробці загальної рекомендації про права жінок та дівчаток з числа корінних народів, яку готує Комітет з ліквідації дискримінації щодо жінок.

Повідомляється, що КРЦ надав інформацію про ситуацію з порушенням прав жінок в окупованому Криму, у тому числі і порушень щодо кримськотатарських активісток, а також навів низку прикладів таких незаконних дій Кремля.

Жінки в Криму системно переслідуються за їхню громадянську позицію, зазначає КРЦ. Автори звіту констатують, що найуразливішою групою є дружини, матері та дочки політичних ув’язнених Криму.

Крім того, після окупації Криму Росією в 2014 році на півострові почали жорстко обмежуватися політичні права людей через їхню незручну громадянську позицію для РФ. Під такими репресіями опинилися сотні активістів, серед яких значне місце посідають жінки-представниці корінного кримськотатарського народу, вказують у КРЦ.

«У зв’язку з цим вимагаємо від Росії припинити дискримінацію та насильство щодо корінних кримськотатарських жінок і дівчаток, а також припинити незаконне переслідування всіх мешканців Криму та незаконну окупацію Криму – батьківщини корінного кримськотатарського народу», – сказано у звіті.