Кримські «суди» відмовляють дружинам фігурантів «справи Хизб ут-Тахрір» в побаченнях з чоловіками

«Київський районний суд» Сімферополя в окупованому Криму відмовив у прийнятті до розгляду скарги Муміне Салієвої – дружини Сейрана Салієва, яка 16 місяців вимагає побачення з чоловіком.

Як йдеться в рішенні «Київського райсуду», текст якого має в своєму розпорядженні БСІ, суд відмовив у прийнятті до розгляду скарги Салієвої на відмову слідчого надати обвинуваченому побачення з родичами.

«Салієва не є учасником кримінального провадження, не надала відповідних повноважень від обвинуваченого, згідно зі ст. 123 і 125 КПК РФ не може подавати скаргу», – сказано в постанові суду.

«Згідно із законом я маю право на 2 побачення на місяць тривалістю не більше трьох годин. Мною неодноразово подавалися клопотання про надання побачення, однак слідчий відмовляв. Відсутність побачення посилює і без того складне становище для мене, батьків і дітей», – розповіла Муміне Салієва.

За її словами, про дату розгляду скарги їй не повідомили.

«У постанові, де йдеться про звинуваченого, в чиїх інтересах я, нібито, виступаю, вказані П.І.Б. нашого з Сейраном сина. Звернувшись до суду, як в наступну інстанцію для вирішення проблеми, я не шукала правди, бо там її немає. Я скористалася правом відстоювання і захисту своїх інтересів, декларованим «законом». У свою чергу, грубі помилки в самій постанові яскраво демонструють всю «серйозність», «об’єктивність» і «скрупульозність» суду в розгляді мого звернення, а також дії «закону» в кримській практиці судочинства», – підкреслила Салієва.

Крім того, той же «Київський районний суд» Сімферополя в окупованому Криму знову переніс засідання за скаргою дружини ще одного фігуранта «справи Хізб ут-Тахрір» Сервера Мустафаєва, яка не може добитися побачення з чоловіком протягом 9 місяців.

«Суд перенесено на 28 березня на 09:00 через відсутність захисника Лілі Гемеджі. Адвокат Ліля Гемеджі на даний момент знаходиться на судовому засіданні в Ростові-на-Дону», – повідомили в ГО «Кримська солідарність».

  • Нагадаємо, 6 лютого «Київський райсуд» Сімферополя продовжив арешт фігурантам «Бахчисарайської справи Хізб ут-Тахрір» Едему Смаілову і Серверу Мустафаєву до 9 квітня
  • 711 жовтня 2017 року в Бахчисараї співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернест Аметов. Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму нібито «припинили діяльність осередку послідовників «Хізб ут-Тахрір» і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями. «Київський районний суд» Сімферополя заарештував затриманих кримських татар.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова. Активістів затримали за підозрою в нібито причетності до організації «Хізб ут-Тахрір», забороненої в РФ. 22 травня «Київський районний суд» Сімферполя заарештував Мустафаєва і Смаїлова. 6 лютого «суд» продовжив їм арешт до 9 квітня.
  • 8 лютого 2019 року «Верховний суд Криму» продовжив до 9 квітня арешт Серверу Зекерьяєву, Марлену Асанову, Мемету Бєлялову і Сейрану Салієву.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.

2 thoughts on “Кримські «суди» відмовляють дружинам фігурантів «справи Хизб ут-Тахрір» в побаченнях з чоловіками

Comments are closed.