У окупованому Криму почали розгляд першої справи про неінформування

У окупованому Криму почали розгляд першої кримінальної справи про неінформування («по недоносительству») за статтею 205.6 КК Росії.

Як повідомляє БСІ, “Київський районний суд” Сімферополя почав розглядати по суті першу таку справу у Криму.

За версією слідства ФСБ, обвинувачений не повідомив правоохоронцям про те, що його родич поїхав воювати в Сирію на боці ІГІЛу. Адвокат підсудного Еміль Курбедінов заявив про невинність свого підзахисного і припустив, що силовики фальсифікують матеріали справи.

«Зараз Осман знаходиться під підпискою про невиїзд. Його звинувачують в тому, що він нібито знав, що рідний брат його дружини поїхав в ІГІЛ і там воює проти офіційної влади. Але в ФСБ Осман цю інформацію не повідомив. В його будинку двічі проводили обшук. Спочатку в 2017 році у кримінальній справі стосовно людини, яка поїхала нібито в Сирію. Осман тоді на допиті сказав, що не знає, куди поїхав його родич, потім був обшук у 2018 році, в ході якого вилучили телефон. Там нібито знайшли переписку Османа з цим родичем. У підсумку співробітники роблять висновок, що на допиті Осман їх обдурив: не повідомив про злочин. Осман запевняє, що листування, про яку говорить ФСБ, в його телефоні до того, як його вилучили – не було. Він думає, що це фальсифікація слідства”, – повідомив адвокат.

На першому засіданні були заслухані свідки обвинувачення: батька дружини обвинуваченого, понятих, працівника ФСБ. На наступному засіданні 14 травня захист має намір продовжити допитувати свідків обвинувачення

Нагадаємо, стаття про неінформування існувала в Кримінальному кодексі Радянського союзу редакції 1922 і 1926 років. Була скасована в 1961 році. Але у червні 2017 Держдума РФ остаточно затвердила т.зв. “антитерористичний пакет” законопроектів, внесених на розгляд російського парламенту Іриною Яровий, який передбачає введення ряду жорстких норм нібито з метою “боротьби з тероризмом”.