У окупованому Криму винесли рішення у першій справі про “недонесення”

Карикатура: Каспаров.Ru

“Київський райсуд” Сімферополя визнав винним кримського татарина у першій на півострові «справі про недонесення» (дело о недоносительстве) і оштрафував його на 10 тисяч рублів. 

Про це повідомила його адвокатка Ліля Гемеджі, передає БСІ.

Як повідомлялося, фігуранту першої в Криму «справи про недонесення» (який просить не називати свої дані) ставиться в провину те, що він не повідомив правоохоронців про можливу участь свого родича в ІГІЛі. Сторона звинувачення представила як доказ провини кримчанина переписку від 2016 року з телефону, який був куплений в 2018 році. Сам підсудний заявив, що листування не вів.

«Процес і в цей раз проходив в дуже дивному режимі, було багато проблем процесуального характеру. Сьогодні запросили співробітника ФСБ, який повинен був дати роз’яснення по месенджеру, по якому нібито відправляли повідомлення, які нібито підтверджували вину мого підзахисного. Експерт чітко сказав, що без конкретних запитів в вайбер, отримати докази про належність листування, неможливо», – розповіла адвокат.

За словами Лілі Гемеджі, повідомлення легко пересилаються третьою особою і заднім числом, і це було продемонстровано під час судового засідання. Однак суддя Ольга Кузнєцова не приділила цьому ніякої уваги.

«Суддя абсолютно не цікавилася доказами, покладеними в основу обвинувального акту. І навіть прокурор, розуміючи абсурдність ситуації, запросив штраф у вигляді 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Був би мій підзахисний винен, можна було б дякувати за таку низьку плату. Але він провини не визнає. Строк давності притягнення минув. Вина доведена не була», – зазначила Ліля Гемеджі.

За словами адвокатки, ця ситуація створює небезпечний прецедент.

Таке рішення відкриває двері для багатьох інших кримінальних справ. Ми будемо оскаржувати це рішення і будемо домагатися виправдувального вироку. Маючи на руках таку практику, можна штампувати справи по будь-якій людині. Ця негативна практика повинна припинитися“, – вважає Ліля Гемеджі.

Нагадаємо, 10 квітня 2019 року відбулося перше у Криму судове засідання у «справі про неінформування». За версією слідства ФСБ, обвинувачений не повідомив правоохоронцям про те, що його родич поїхав воювати в Сирію на боці ІГІЛу. Адвокат підсудного Еміль Курбедінов заявив про невинність свого підзахисного і припустив, що силовики фальсифікують матеріали справи.

Колись така стаття існувала в Кримінальному кодексі Радянського союзу редакції 1922 і 1926 років. Була скасована в 1961 році. Але у червні 2017 Держдума РФ остаточно затвердила т.зв. “антитерористичний пакет” законопроектів, внесених на розгляд російського парламенту Іриною Яровий. Цей «Пакет Ярової» передбачає введення ряду жорстких норм нібито з метою “боротьби з тероризмом”.