“Верховний суд” залишив 10 років колонїї кримському татарину за нібито участь у батальйоні ім. Челебіджихана

Так званий “Верховний суд Криму” залишив у силі вирок “Кіровського райсуду”, який призначав Діляверу Гафарову покарання у вигляді 10 років позбавлення волі у колонії суворого режиму за нібито участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана.

Як повідомляє Кримський процес, вирок винесла колегія “суддів”: К.Караваєв, Н.Петюшева, М.Соболюк.

Як відомо, Ділявера Гафарова звинувачували у порушенні частини 2 статті 208 КК РФ (Участь у незаконному збройному формуванні).

За версією слідства,  Ділявер Гафаров в составі батальйона був учасником економічної блокади Криму. Сам Гафаров заперечував свою провину.

За словами Гафарова, коли він працював на телеканалі ATR перукарем, власник каналу Ленур Іслямов пропонував йому увійти в загін, але він відмовився, а пізніше звільнився з телеканалу, недовго попрацював в Києві і повернувся до Криму.

28 серпня “Кіровський райсуд” окупованого Криму призначив Діляверу Гафарову покарання у вигляді 10 років позбавлення волі у колонії суворого режиму та рік обмеження волі після відбування основного покарання.

Нагадаємо:

  • 30 жовтня 2018 року в Криму російські силовики провели обшук в селі Жемчужина Кіровського району в будинку Ділявера Гафарова, після якого його затримали. Силовики шукали зброю, але нічого не знайшли, проте вилучили ноутбук, телефони, документи, український і російський паспорти Гафарова.
  • Гафарова затримали за підозрою в скоєнні злочину за ч.2 ст.208 КК РФ «Участь в збройному формуванні, не передбаченому федеральним законом, а також участь на території іноземної держави в збройному формуванні, не передбаченому законодавством цієї держави, з метою, що суперечать інтересам Російської Федерації».
  • 31 жовтня «Київський районний суд» Сімферополя заарештував Ділявера Гафарова.
  • За даними КПГ, в Криму за період окупації порушено не менше 11 справ за статтею 208 КК РФ (Участь у незаконному збройному формуванні). Причиною для кримінального переслідування кримчан як мінімум у семи випадках, за словами правозахисників, стала їхня, за версією російського слідства, участь у «Кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджіхана».