“Друга бахчисарайська справа”: допит свідка обвинувачення

Фігуранти "другої бахчисарайської справи". Фото: Кримська солідарність

У другій бахчисарайській «справі Хізб ут-Тахрір» продовжується допит свідків обвинувачення. 

Як повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на трансляцію “Кримської солідарності”, слухання проходило в Південному окружному військовому суді Ростов-на-Дону. На засіданні допитували “старшого оперуповноваженого ФСБ у Криму” Миколу Артикбаєва, який, за його словами, до 2014 року працював у бахчисарайському управлінні СБУ і спостерігав за мусульманською громадою в Криму.
За словами свідка обвинувачення, члени Хізб ут-Тахрір агітували нових представників в ході спілкування зі знайомими, близькими, в мечеті.
Вони запрошували сходити в мечеть разом, потім запрошували до себе додому і починали спілкуватися. Потім вивчали спільно заборонену літературу…Щоб повалити владу в Російській Федерації, треба, щоб більше 50% мусульман в регіоні, де вони працюють, входил в Хізб ут-Тахрір“, -розповів Артикбаєв.
Крім того, на засіданні суд відмовив у клопотаннях сторони захисту: про харчуванні ув’язнених і знаходженні в залі суду поза «акваріума».
Ми сьогодні не почули жодного факта, який би підтверджував їхню провину. Свідок розповідав, шо проводив самостійно фонографію, при цьому у нього немає освіти профільної. Жодного факта згідно із федеральним законом з протидії екстремізму, ніщо, жоден факт не підтверджує того, що наші підзахисні готували теракти“, – заявив адвокат Еміль Курбедінов після засідання.
Допит Артикбаєва сторою захисту продовжиться 3 і 4 грудня. Потім засідання  відбудуться 16, 17, 23 і 24 грудня.

Нагадаємо:

  • 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяєв, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов.
  • 21 травня 2018 року російські силовики провели обшуки в Бахчисараї у координатора об’єднання «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва і в селі Долинне Бахчисарайського району у Едема Смаїлова.
  • В кінці лютого в Криму ФСБ обвинуватила вісьмох фігурантів другої бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір» в підготовці до насильницького захоплення влади на додаток до раніше пред’явленого обвинувачення у створенні та участі в терористичній організації.