Рада суддів та Вища рада правосуддя блокують очищення судової системи: заява активістів

Рада суддів на своєму засіданні заблокувала обрання членів Конкурсної комісії, яка має обирати членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, а Вища рада правосуддя досі навіть не внесла зміни до власного Регламенту, не делегувала членів у Етичну комісію та не розпочала процедури з формування нової ВККС. Це може свідчити про умисне блокування процесу судової реформи.

Про це йдеться у спільній заяві громадських організацій, які займаються питаннями реформи: Фундація DEJURE, Центр Протидії Корупції, Автомайдан, Transparency International Ukraine.

Зокрема, представники громадськості застерігають ВРП від умисного блокування процесу створення Етичної та Конкурсної комісій та вимагають:
  1. Без зволікання перейти до обговорення та прийняття рішень, які розблокують процес формування Етичної комісії при ВРП та Конкурсної комісії з добору членів ВККС;
  2. Забезпечити максимальну прозорість цього процесу та публічне обговорення проектів рішень;
  3. Делегувати до Етичної комісії трьох членів, які відповідають критеріям доброчесності

“Рада суддів та Вища рада правосуддя не виконують закон, який покликані захищати, та показують, що вони не хочуть реформи та очищення. Однак затягуванням чи блокуванням процесу вони лише вкотре підтверджують необхідність реформування. І ці зміни неминучі. У разі, якщо імплементація ініційованих президентом змін у судовій системі провалиться, відповідальними за цей провал будуть саме Вища рада правосуддя та Рада суддів“, — коментує експертка Центру протидії корупції Галина Чижик.

Нагадаємо,

  • 7 листопада набрали чинності ініційовані президентом зміни до закону “Про судоустрій і статус суддів”. Закон, зокрема, пропонує повністю перезавантажити ВККС та створити етичну комісію. Остання зможе ініціювати питання про звільнення недоброчесних членів Вищої ради правосуддя, ВККС та суддів Верховного Суду.
  •  Міжнародні експерти складатимуть половину від складу конкурсної та етичної комісій. Склад цих комісій має затвердили ВРП, а до етичної комісії ще й делегувати трьох членів. На це закон виділив 90 днів. Крім того, за цей же час Конкурсна комісія має оцінити кандидатів до ВККС, а ВРП – затвердити новий склад комісії. Щоб встигнути сформувати комісії і провести конкурс до ВККС, ВРП повинна  затвердити два документи: Положення про конкурс до ВККС та Порядок обрання членів Етичної комісії, який є складовою Регламенту ВРП.