Міжнародний суд ООН буде розглядати справу “Україна проти Росії”

Міжнародний суд ООН визнав, що має юрисдикцію розглядати справу “Україна проти Росії”.

Про це повідомляє адвокат, експерт Регіонального центру прав людини Сергій Заєць, передає Бюро судової інформації.

За словами юриста, Міжнародний суд ООН буде розглядати обидви аспекти справи: щодо фінансування тероризму і щодо расової дискримінації в Криму.

“Це ще не перемога, але важливе досягнення. Без цього подальша боротьба була б неможливою”,  -сказав С.Заєць.

Нагадаємо,

  • 16 січня 2017 року Україна подала позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі для притягнення РФ до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації на протязі її незаконної агресії проти України. Позов поданий в рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.
  • 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив рішення ввести обмежувальні заходи за позовом України проти РФ для захисту національних меншин в окупованому Криму. Зокрема, суд зобов’язав державу-агресор утриматися від обмежень кримських татар в представництві їх інтересів, в тому числі відновити діяльність Меджлісу, а також забезпечити відновлення освіти меншин українською мовою.
  • У червні 2019 року у Гаазі пройшли слухання, на яких Росія просила Суд «встановити і проголосити, що він не має юрисдикції» у справі за позовом України «і/або що позов України неприйнятний».Україна просила Суд відхилити попередні заперечення Росії; «встановити і проголосити, що він має юрисдикцію» у справі за позовом України «і що її позов прийнятний, і перейти до розгляду цього позову по суті», або «як альтернатива, встановити і проголосити, …що заперечення, подані Російською Федерацією, не мають виключно попереднього характеру»