Фігуранти”красногвардійської справи” кримських мусульман отримали обвинувальний висновок

Фігуранти "красногвардійської справи" Фото: Кримська солідарніість

Фігурантам “красногвардійської справи” кримських мусульман вручили обвинувальний висновок. Слідство тривало 10 місяців.

Про це активістам «Кримської солідарності» повідомила адвокатка Ліля Гемеджі.

«Сьогодні прокуратура вручила обвинувальний висновок в остаточній редакції фігурантам красногвардійської групи Хізб ут-Тахрір, в тому числі моєму підзахисному Ескендеру Абдулганієву. Слідство тривало протягом 10 місяців. Як доказ провини наших підзахисних слідство представило стандартний набір: комплексну лінгвистико-релігіоведчеську експертизу, сумнівні свідчення секретного свідка і підкинуту літературу і носії інформації (флеш-накопичувач, диски)”, – розповіла адвокатка.

За її словами, також в якості речових доказів представлена ​​вилучена релігійна література (тафсір – тлумачення Корану), а також добірка газети «Голос Криму» з публікаціями про халіфат.

Після вручення обвинувального висновку справа буде передана до Південного окружного військового суду, а троє наших підзахисних будуть в порушення норм міжнародного гуманітарного права, зокрема 4 Женевської конвенції, етаповані на територію Ростова, де військовий суд розгляне справу по суті“, – наголосила Ліля Гемеджі.

За її словами, у момент підписання протоколу про ознайомлення із закінченням слідства стороною захисту був заявлений ряд клопотань, в тому числі і про припинення кримінальної справи за відсутністю складу злочину, але в їх задоволенні було відмовлено.

Задоволено тільки клопотання про виклик до суду для допиту експертів, які готували експертизи.

Незважаючи на те, що в подібних справах склалася практика притягнення до відповідальності без фундаментальних доказів провини, хлопці і сторона захисту в бойовому настрої і готові доводити непричетність фігурантів справи до тероризму», – прокоментувала Ліля Гемеджі.

Нагадаємо:

  • 14 лютого 2019 року в Криму в трьох будинках кримських татар в смт. Октябрьське російські силовики провели обшуки. Кримчанина Рустема Емірусеїнова відвезли в управління ФСБ в Сімферополі. Перед цим в управління ФСБ відвезли також Ескендера Абдулганієва і Арсена Абхаїрова.
  • 15 лютого в Сімферополі «Київський райсуд» заарештував трьох затриманих кримських татар за підозрою в участі в забороненій в РФ організації «Хізб ут-Тахрір».
  • Рустем Емірусеінов, Арсен Абхаіров і Ескендер Абдулганіев  залишились у СІЗО до лютого 2020 року.