Справу агента ФСБ, який шпигував у Криму, переглянуть через м’якість вироку

Вадим Карпов. Фото: 1+1

Миколаївський апеляційний суд скасував вирок Приморського райсуду (Одеса), який призначив Вадиму Карпову (прізвисько «Композитор») три роки за шпигунство на користь РФ.

Як повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на рішення суду, прокуратура Одеської області звернулася до Миколаївського апеляційного суду зі скаргою на вирок Приморського районного суду Одеси, який засудив до трьох років ув’язнення Вадима Карпова, обвинуваченого у державній зраді. Прокуратура вважає, що вирок суду першої інстанції є невиправдано м’яким і просила ухвалити новий вирок у вигляді 12 років.

За версією обвинувачення, Вадим Карпов протягом 2015-2018 років в Криму та Одесі з корисливих та антипатріотичних мотивів шпигував та надавав секретну інформацію на користь Росії. Його дії координував старший оперуповноважений в особливо важливих справах Управління ФСБ РФ по Чорноморському флоту. Обвинувачений передавав дані, які стосуються захищеності управління СБУ Одеської області. Також Карпов здійснив спробу «вербування» співробітника УСБУ в Одеській області для співробітництва на шкоду державній безпеці України – згода співробітника СБУ на співпрацю з Карповим виявилася удаваною, а інформація, яку той передав обвинуваченому – неправдивою.

Карпов визнав провину в повному обсязі. За його словами, він суспільну небезпечність вчиненого не усвідомлював, а нанести шкоди державі не бажав. Також Карпов пояснив, що вчинив злочин задля отримання коштів на лікування онкохворого батька. Натомість, за даними прокуратури, батько обвинуваченого помер від хвороби задовго до вчинення злочину.

Обвинувачення вимагало для Карпова покарання у вигляді 12 років позбавлення волі із конфіскацією майна.

Натомість, суд врахував «щире каяття» Карпова і призначив йому три роки позбавлення волі, притому час попереднього ув’язнення був зарахований згідно «закону Савченко» – день за два. Також, враховуючи “важке матеріальне становище”, суд вирішив не застосовувати до нього конфіскацію.

Миколаївський апеляційний суд розглянув апеляцію прокуратури на рішення суду першої інстанції, але не задовільнив її. Суд з’ясував, що під час судового розгляду було допущено істотне порушення процесуального законодавства: після заміни судді судовий розгляд не був розпочатий спочатку, як того вимагає процесуальне законодавство, а був продовжений.

На цій підставі апеляційний суд скасував вирок і направив матеріали на новий розгляд до суду першої інстанції.