Військового пенсіонера, якого завербувала ФСБ у Криму, не стали притягати до відповідальності

Фото: Фокус

Колегія суддів Жовтневого районного суду Запоріжжя вирішила не притягати до кримінальної відповідальності військового пенсіонера, якого на кордоні з Кримом завербувала ФСБ. 

Про це йдеться в ухвалі суду, який є у розпорядженні Бюро судової інформації.

Досудовим розслідуванням було встановлено, що військовий пенсіонер, мешканець Мелітополя, у лютому 2019 року їхав в окупований Крим до родичів.

На території так званого «Міжнародного автомобільного пункту пропуску «Джанкой», під час проходження “прикордонного контролю” до нього звернулись представники ФСБ, які знали, що чоловік служив 25 років у різних підрозділах військ протиповітряної оборони та вийшов на пенсію у званні полковника.

Представник ФСБ запропонував полковнику спрівпрацювати, той відмовився, тоді його почали залякувати: погрожували родичами, які постійно живуть в окупованому Криму. Тоді він дав письмову згоду на конфіденційне співробітництво, отримав оперативний псевдонім «Казах».

Пенсіонер повинен був збирати та передавати інформацію  стосовно обороноздатності України, а саме щодо:

– розташування окремих підрозділів та військових частин військ протиповітряної оборони ЗС України, які дислокуються на території Запорізької області, зокрема, щодо в/ч А3840 з дислокацією у м.Мелітополь Запорізької області;

– технічного стану наявних у в/ч А3840 повітряних суден, можливості їх використання на міжнародних авіалініях, кількості літаків, які можуть бути задіяні під час введення в Україні військового стану;

– чисельності літаків, які знаходяться у стані готовності до використання, а також тих, які потребують ремонту та наразі не можуть бути використаними у бойових вильотах;

– оснащення літаків новою технікою;

– організації охорони в/ч А3840 у м.Мелітополь Запорізької області;

Після повернення з Криму пенсіонер вирішив не виконувати завдання, але й до правоохоронців звернувся не одразу.

У серпні він заявив до Управління СБ України в Запорізькій області про свій зв’язок з представниками спецслужб іноземної держави  та про отримане завдання.

Таким чином, він вступив у змову з представниками спецслужб ФСБ на вчинення ним злочину та умисно створив умови для його вчинення, а саме державної зради шляхом надання представникам спецслужб іноземної держави допомоги у проведенні підривної діяльності проти України… Таким чином, вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.14, ч.1 ст.111 КК України, а саме готування до злочину державної зради, тобто діяння, умисно вчиненого громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній безпеці України: надання представникам іноземної держави допомоги в проведенні підривної діяльності проти України“, – йдеться в ухвалі суду.

Проте було встановлено, що пенсіонер ніяких дій не вчинив, добровільно заявив органам державної влади про свій зв`язок та отримане завдання, потерпілі та цивільний позивач відсутні, а матеріальної шкоди кримінальним правопорушенням не завдано. Отже прокурор клопотав про звільнення від кримінальної відповідальності.

Колегія суддів клопотання прокурора задовільнила: звільнила полковника від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.14, ч.1 ст.111 КК України, кримінальне провадження закрила, запобіжний захід не обирала.