Підприємці й торговці з рук: перші штрафи та звільнення від покарання за порушення правил карантину

Фото: Вечірній Миколаїв

Українські суди почали ухвалювати рішення щодо людей, яких поліцейські звинуватили у порушенні правил карантину. Перші постанови вже з’явилися в судовому реєстрі. Штрафи у розмірі 17 тисяч гривень уже отримали двоє людей, які продавали товари з рук на вулиці.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на матеріали судового реєстру.

Станом на 22 березня, поліцейські склали 1415 адмінпротоколів щодо порушень правил карантину. Протоколи складають за ст. 44–3 (Порушення правил щодо карантину людей) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Матеріали з поліції направляють до суду. У судовому реєстрі почали з’являтися перші постанови за протоколами поліції.

Суддя Петропавлівського районного суду Катерина Місюра оштрафувала на 17 тисяч гривень жінку, яка біля продуктового магазину продавала ношений одяг. Під час судового засідання жінка пояснила, що знала про карантин, однак продовжила працювати через те, що їй необхідні гроші на лікування.

У Шевченківському районному суді Києва на 17 тисяч гривень оштрафували жінку, яка продавала продукти харчування з рук у невстановленому місці, чим допустила порушення санітарно-протиепідемічних правил у період дії карантину. Постанова Шевченківського суду була першою в Україні за вказане порушення від початку дії карантину.

Суддя Зарічного суду Черкас Олексій Сибільов закрив провадження щодо працівниці, яка продавала цигарки 19 березня. Правоохоронці склали протокол щодо неї, а не підприємця, на якого вона працює. Провадження закрито через те, що жінка є найманим працівником, а не суб`єктом господарювання.

Суддя Слов’янського міськрайонного суду Тетяна Хаустова закрила провадження щодо жінки, яка тримає магазин господарчих товарів. У судовому засідання підприємиця пояснила, що коли до неї зайшли поліцейські, вона прибирала магазин, а не продавала товари. У матеріалах справи були відсутні пояснення відвідувачів магазину, яким жінка нібито реалізовувала товари.

Суддя Криворізького районного суду Світлана Суботіна повернула матеріали справи про адмінправопорушення на доопрацювання назад до поліції через неправильне оформлення протоколу. У документі не було зазначено які саме правила були порушені підприємицею, та яким нормативно-правовим актом ці правила встановлено. Матеріали стосувалися жінки, яка нібито продавала одяг у період карантину.

Так само до поліції протокол повернула суддя Броварського міськрайонного суду Олена Кічинська. Матеріали стосувалися водія, що працює на підприємстві.

Суддя Ізмаїльського міськрайонного суду В’ячеслав Швець повірив підприємиці, яка розповіла, що в магазині здійснювалась лише торгівля продуктами. А на розлив продукція не реалізовувалась. От тільки працівники магазину не сховали столи зі стільцями, тому там сідали громадяни. Суддя визнав винною жінку, але звільнив від відповідальності за малозначністю (ст. 22 КУпАП) та обмежився усним зауваженням.