Суд продовжив запобіжний захід із заставою у 2 мільйони військовому, якого підозрюють у співпраці з ФСБ

Затримання військовослужбовця 18 січня 2020 року. Фото: прокуратура Рівненської області

Рівненський суд продовжив запобіжний захід для військовослужбовця, якого підозрюють у співпраці з ФСБ Російської Федерації. Слідство стверджує, що чоловік майже два роки відслужив у так званій «ДНР», а потім вступив на військову службу в ЗСУ.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Рівненського міського суду від 17 березня 2020 року.

За матеріалами провадження, підозрюваний у березні 2014 року вступив на військову службу до так званої «Республіканської Гвардії» «ДНР» у підрозділ спеціального призначення. По листопад проходив навчання на посаду кулеметника, помічника гранатометника. В період листопада-грудня проходив військову службу у 1-й Слов`янській ОМСБр «ДНР» на посаді заряджаючого 122-мм гаубиці. У грудні склав присягу на вірність терористичній організації «ДНР» та продовжив служити в рядах бойовиків.

У березні 2019 року вступив на військову службу у ЗС України, склав присягу на вірність народові України та підписав контракт про проходження військової служби. У період служби в лавах української армії, встановив зв’язок з особою, яка позиціонувала себе як співробітника Федеральної служби безпеки Російської Федерації. Запропонував йому допомогу у проведенні підривної діяльності проти України.

Службову інформацію передавав за допомогою месенджера «Telegram». Інформація стосувалася ротації, переміщення, озброєння підрозділів ЗСУ, особовий склад та морально-психологічний стан військ, можливі місця, які дозволяють непримітно проникнути до внутрішньої території військової частини, а також про місця проведення навчань ЗСУ на території України.

Затримали його 18 січня 2020 року, а 20 січня вручили підозру за статтями: 111 («Державна зрада») та 258–3 («Створення терористичної групи чи терористичної організації»).

Під час судового засідання 21 січня 2020 року слідчий та прокурор клопотали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі 2102000 гривень. Клопотання суд задовольнив. Наразі запобіжний захід продовжили без змін до 16 травня 2020 року. Слідством призначено ряд експертиз в ході досудового розслідування.