Під варту із заставою у 2 мільйони взяли військового, якого підозрюють у співпраці з ФСБ Росії

Затримання військовослужбовця 18 січня 2020 року. Фото: прокуратура Рівненської області

Рівненський суд узяв під варту військовослужбовця, якого підозрюють у співпраці з ФСБ Російської Федерації. Слідство стверджує, що чоловік майже два роки відслужив у так званій «ДНР», а потім вступив на військову службу в ЗСУ.

Про це повідомляє «Бюро судової інформації» з посиланням на ухвалу Рівненського міського суду від 21 січня 2020 року.

За матеріалами справи, громадянин України з березня 2017 по лютий 2019 року служив у військових підрозділах так званої «ДНР». Потім він повернувся на вільну територію України та вступив на військову службу в ЗСУ.

На початку липня 2019 року, перебуваючи на військовій службі в підрозділі 25 Окремої парашутно-десантної бригади, що базується в Дніпропетровській області, підозрюваний встановив зв’язок з особою, яка називала себе співробітником ФСБ Росії.

З того часу чоловік передавав цій особі інформацію про ротацію, переміщення, озброєння підрозділів ЗСУ, про особовий склад та морально-психологічний стан військ, можливі місця, які дозволяють непримітно проникнути до внутрішньої території військової частини, а також про місця розміщення складів боєприпасів ЗСУ на території України.

Затримання військовослужбовця 18 січня 2020 року. Фото: прокуратура Рівненської області

Затримали його 18 січня 2020 року, а 20 січня вручили підозру за статтями: 111 («Державна зрада») та 258–3 («Створення терористичної групи чи терористичної організації»).

На судовому засіданні слідчий та прокурор клопотали про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в сумі 2102000 гривень. Клопотання суд задовольнив.

  • Засуджений за коригування вогню по Маріуполю Валерій Кірсанов фактично пробув за ґратами 4 роки та 6 місяців. Вийшов на свободу за «законом Савченко». Він єдиний, кого засуджено вироком за причетність до теракту. Також СБУ з’ясувала, що обстріл координували кадрові російські військовослужбовці, які мають високі звання.
  • Апеляційний суд у Херсоні переглянув покарання обвинуваченим у посяганні на територіальну цілісність України. У 2015 році п’ятеро людей закликали мешканців Миколаєва створити «Миколаївську народну республіку». Після цього четверо з них отримали покарання у вигляді «умовних» термінів.