Суд покарав артилериста «ДНР» умовним строком

Затриманий бойовик "ДНР", скріншот з відео Держприкордонслужби

Київський суд призначив покарання у вигляді трьох років умовного терміну для бойовика «ДНР», який брав участь у боях проти української армії та командував артилерією.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на вирок Шевченківського районного суду Києва від 24 березня 2020 року.

За матеріалами провадження, маріуполець Руслан Квасов з 2014 по 2017 роки служив у лавах бойовиків так званої «ДНР». Протягом цього часу він обслуговував військову техніку та займався підготовкою підрозділів бойовиків до ведення бойових дій проти ЗСУ, зокрема, організовував навчання артилерійських підрозділів.

Затримали Квасова в пункті пропуску «Мілове», що на кордоні з Росією, військовослужбовці Луганського прикордонного загону 25 жовтня 2019 року. Після затримання чоловік розповів, що свого часу закінчив вище артилерійське училище в місті Коломенськ.

Маючи фахову освіту, брав участь у бойових діях проти Збройних Сил України на стороні бойовиків у Слов’янську. Згодом у складі т.з. «1-ї Слов’янської механізованої бригади ДНР» брав участь на посаді «старшого офіцера батареї» у так званій «обороні Сніжного» проти ЗС України, здійснював організацію системи вогню.

У період з весни 2015 року до середини серпня 2017 року «проходив службу» на посаді заступника начальника відділення артилерії «5-ї механізованої бригади ДНР».

Руслан Квасов стан обвинуваченим за статтею 258–3 Кримінального кодексу України («Створення терористичної групи чи терористичної організації»). Стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років.

Однак обвинувачений уклав угоду про визнання винуватості з прокурором Русланом Конецулом.

Колегія суддів Шевченківського районного суду Києва у складі Олени Мєлєшак, Павла Слободянюка та Андрія Трубнікова затвердила угоду. Судді, посилаючись на статтю 69 ККУ, зменшили покарання для обвинуваченого та призначили йому 5 років позбавлення волі. Від відбування основного покарання його звільнили, призначивши іспитовий термін на 3 роки.

Підставами, які дозволяють пом’якшити покарання, судді визначили: відсутність судимостей у обвинуваченого, його вік (на момент затримання йому було 49 років), щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.