Суд в Чернівцях оштрафував чоловіка за поширення чуток про коронавірус

Першотравневий районний суд Чернівців

Обвинувачений має заплатити штраф у розмірі 170 гривень та судовий збір — 420 гривень. Або оскаржити постанову в апеляції

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на постанову Першотравневого районного суду Чернівців від 24 березня 2020 року.

За матеріалами провадження, 17 березня, знаходячись біля місцевого торговельного центру, чоловік поширював у соціальній мережі «Instagram» недостовірну інформацію щодо зараження усіх громадян коронавірусною інфекцією COVID-19. Яку саме інформацію у документі не вказано. Свою провину чоловік заперечив.

Правоохоронці склали протокол за ознаками статті 173–1 (поширювання неправдивих чуток) Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Дослідивши докази, надані поліцією, суддя вирішив оштрафувати обвинуваченого в адміністративному правопорушенні на 170 гривень. Також чоловік має заплатити судовий збір у розмірі 420 гривень.

В іншому провадженні суддя Радомишльського районного суду Житомирської області визнав винним чоловіка в аналогічному правопорушенні, однак звільнив від сплати штрафу за малозначністю діяння. У цьому випадку порушник визнав провину. Він розповів, що оприлюднив на своїй сторінці у Facebook інформацію з неправильними номерами телефонів МОЗ України, а також з інформацією про безкоштовне обстеження населення, видачу медичних масок, тестів на вірус.

  • Українські суди почали ухвалювати рішення щодо людей, яких поліцейські звинуватили у порушенні правил карантину. Перші постанови вже з’явилися в судовому реєстрі.